Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me [ Index.hr/Business Insider ]

05. 12. 2015. 11:51 >> 11:39

NEZAPOSLENOST MLADIH

Od CG bolje Slovenija i Albanija, stope visoke

Analizirajući uzroke globalne finansijske krize i visoke nezaposlenosti mladih u 2014. godini, portal Biznis Insajder sačinio je komparativnu listu 47 zemalja, a Crna Gora našla se na 15. mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih od 40,5 posto. Od zemalja regiona bolje su kotirane Slovenija i Albanija.

Slovenija ima stopu nezaposlenosti mladih od 25, 7 odsto i nalazi se na 44. mjestu. Kao uzrok visoke nezaposlenosti u toj zemlji navodi se ekonomska kriza koja je trajala od 2007. do 2012, kao i sklonost mladih da prihvataju privremene poslove, koji su, piše portal, prvi na udaru u kriznim vremenima.

Albanija se sa 32,3 posto nalazi na 28. mjestu.

Biznis Insajder Srbiju je smjestio na 10. mjesto, sa stopom nezaposlenosti mladih od 46,6 posto. Portal dodaje da Srbiju čekaju brojne reforme na putu ka EU, a da radni uslovi za mlade ljude tu grupu čine posebno osjetljivom na ekonomsku krizu.

Na devetom mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih od 49,5 posto, našla se Hrvatska. Ta zemlja je, prije finansijske krize, imala rast ekonomije od četiri do pet odsto, ali, kako piše Biznis Insajder, nije uspjela da se oporavi.

Makedonija se na popisu nalazi na sedmom mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih od 54,32 posto. Portal upozorava i na činjenicu da bi hiljade izbjeglica, koje su na područje Balkana došle s vlastitim ekonomskim problemima, mogle biti novi faktor rizika i po pitanju zaposlenosti.

U Grčkoj, Španiji i BiH radi najmanje mladih

Bosna i Hercegovina našla se u top tri zemalja po pitanju nezaposlenosti mladih, zajedno sa Španijom i Grčkom. U Španiji se stopa kreće oko 58,2 posto, u BiH ona iznosi 60,2 posto, a u Grčkoj se penje na rekordnih 64,8 posto.

Grčka, koja je u 2015. godini proživjela tešku borbu s evropskim kreditorima, provela je skoro polovinu postojanja kao nezavisne zemlje u nekom vidu finansijske krize. Korupcija tu zemlju košta od osam do 10 posto BDP-a godišnje, a viša i srednja klasa Grka godinama izbjegava plaćanje poreza.

Francuska "gora" od Libije i Sudana

Francuska je s 25,3 posto “gora” od Libije u kojoj je stopa nezaposlenosti mladih 24, 5 odsto i Sudana gdje je 24, 9 posto.

Nezaposlenost mladih u Mađarskoj je 26,1 posto, Portoriku 27,1 posto, Irskoj 27,7 posto, Barbadosu 28 posto, Maldivima 28,1 posto, Bahamima sa 28,1 posto, Poljskoj 28,4 posto, a Bahreinu 28,6 posto.

Dominikanska Republika nalazi se na 31. mjestu sa stopom nezaposlenosti mladih od 30,6 posto, Gruzija slijedi s 31,5 posto, Jordan s 31,8 posto, Surinam s 32,8 posto, Slovačka s 33,8 posto.

Na 19. mjestu je Kipar s 37,1 posto, zatim Lesoto s 37,3 posto, Italija s 38,3 posto, Egipat s 39,3 posto, Jermenija s 40,6 posto.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније