Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

25. 11. 2015. 22:56   >>  22:44

388 HILJADA EURA

Dobit Marine Bar skoro 46 odsto veća

Kompanija Marina Bar završila je treći kvartal sa neto dobitkom od 388,64 hiljade eura, 45,8 odsto većim nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća su na kraju septembra iznosili 799,67 hiljada eura, što je 3,8 odsto više nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije smanjeni su 4,2 odsto na 480,24 hiljade eura. Na zarade, njihove naknade i ostale lične rashode odnosilo se 319,13 hiljada eura, materijal 26,67 hiljada, a amortizaciju i rezervisanja 25 hiljada eura. Ostali poslovni rashodi dostigli su 109,45 hiljada eura.

Ukupna aktiva Marine na kraju septembra vrijedila je 10,45 miliona eura i bila je 4,8 odsto veća nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Akumulirani gubitak je dostigao 903,44 hiljade eura, neraspoređena dobit 1,57 miliona eura, a kratkoročna rezervisanja i obaveze 894,42 hiljade eura.

Država Crna Gora posjeduje 19,47 odsto akcija u barskom preduzeću, Investiciono razvojni fond (IRF) 17 odsto, Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) 13,4 odsto, Milan Ćetković 4,7 odsto, Zavod za zapošljavanje (ZZZCG) 4,47 odsto, Dejan Knežević 1,67 odsto. Ostali akcionari imaju ispod jedan odsto akcija.

Konzorcijum SIS Multikapitals i AS Latvijas Krajbanka kupio je prije nekoliko godina od Vlade i državnih fondova paket od 54 odsto akcija Marine Bar. Tada su se obavezali na investicije od 12 miliona eura u narednih pet godina.

Na predlog Ministarstva saobraćaja, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je raskinuo ugovor u oktobru prošle godine, jer konzorcijum nije ispunio investicione obaveze. Doveli su do blokade računa nakon što je Krajsbanka u ljeto 2012. otišla u stečaj, a Multikapitals je založio akcije za kredit koji ne vraća.

Predstavnici SIA Multikapitalsa smatraju da je Savjet raskinuo ugovor o kupovini većinskog paketa akcija kršeći stavke ugovora.

Vlada je potvrdila raskid, a Letonci traže da im se odmah vrate akcije ili nadoknadi šteta od 2,2 miliona eura koliko su dali za dionice. Oni su najavili i da će, u slučaju da im ne budu ispunjeni ti uslovi, pokrenuti arbitražni postupak pred sudom u Londonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније