Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 11. 2015. 21:41 >> 21:40

NA 11 ODSTO

Vlada smanjuje krizni porez u 2016.

Vlada je večeras usvojila Izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se stopa kriznog poreza na bruto primanja iznad 720 eura za narednu godinu smanjuje sa sadašnjih 13 na 11 odsto.

U cilju dalje finansijske konsolidacije budžeta, Vlada je kako se navodi u saopštenju,  utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

"Izmjenama je predviđeno da se produži primjena više poreske stope za oporezivanje ličnih primanja iznad 720 eura i za 2016. godinu, uz smanjenje više poreske stope na 11 odsto, umjesto dosadašnje od 13 odsto. U raspravi je naglašeno da Vlada, pored stabilizacije javnih prihoda, izbalansiranim pristupom čini napore ka postepenom rasterećenju privrede", saopšteno je iz Vlade.

Nastavljajući proces fiskalne konsolidacije, Vlada je  utvrdila i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava.

"Njegovim usvajanjem stvaraju se realni osnovi za unapređenje regulatornog okvira u ovoj oblasti, kao i u na kompletnom tržištu kapitala u Crnoj Gori. S obzirom na činjenicu da se radi o jednom od sistemskih zakona tržišta kapitala, predložene izmjene i dopune predstavljaju napredak u pravcu potpunog usklađivanja ove oblasti sa regulativom Evropske unije, u stepenu koji je trenutno primjenljiv. Vlada je ocijenila da se inoviranim odredbama značajno povećava stepen zaštite prava manjinskih akcionara u sprovođenju postupaka preuzimanja, što je i osnovni smisao Zakona", saopšteno je iz Vlade.

Vlada je, kako je saopšteno, donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti.

"Izmjenama se stvaraju pravne pretpostavke za realnije određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti, kao osnovice za utvrđivanje poreza na nepokretnosti, konstatovano je na sjednici", saopšteno je iz Vlade.

U okviru mjera fiskalne kosolidacije lokalnih samouprava, Vlada je usvojila Informaciju o reprogramu poreskog duga opština Andrijevica i Žabljak.

Vlada je tako odobrila reprogram poreskog duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, do 31. decembra 2014. godine, u ukupnom iznosu od 1.176.313,71 eura, na period od 20 godina, 1. januara 2016. godine.

"Od ukupne sume na Andrijevicu se odnosi 367.686,78 eura, a na Žabljak 808.626,93 eura", saopšteno je iz Vlade.

U okviru redovne procedure izvještavanja o realizaciji evropske agende, Vlada je usvojila Sedmi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul – septembar 2015. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније