Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 05. 2013. 12:11   >>  16:39

1. MAJ

VIDEO: Praznik u sjenci krize

Unija slobodnih sindikata obilježava Međunarodni praznik rada, 1. maj, kampanjom potpisivanja rezolucija o zaštiti materinstva i izmjeni penzionog sistema, koja će trajati do juna. U prvomajskom proglasu Savez sindikata navodi da se praznik ove godine obilježava u sjenci ekonomske krize, sve nižeg standarda i siromašenja građana.

Koordinator sekcije žena pri USSCG Lidija Pejović kazala je da je inicijativa o zaštiti materinstva pokrenuta, jer je materinstvo najveća barijera na tržištu rada.

"Njen cilj je da se poveća natalitet, koji je posljednjih godina u padu u Crnoj Gori", rekla je ona, navodeći da ne očekuje podršku feminističkih organizacija, te da se inicijativom žene ne podstiču na to da ne rade i ne napreduju u karijeri, jer same odlučuju da li će iskoristiti ovu mogućnost. 

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković kazao je da žene, u uslovima kakvi su trenutno na tržištu rada, teško mogu da napeduju u karijeri i budu majke.

„U novim tržišnim uslovima žene teško mogu biti u situaciji da ostvare tolike godine staža potrebne za penziju, a da se pri tom ostvare kao majke. Mislimo da ovo treba da bude motiv ženama koje žele da stvaraju karijeru, ali i da se ostvare kao majke“, dodao je Keković.

USSCG predlaže da se ženama sa više od 15 godina radnog staža koje imaju četvoro i više djece, i onima sa 25 godina staža i troje djece, ukoliko to žele, dodijeli doživotna mjesečna naknada, koja ne može biti manja od dvije trećine prosječne zarade u Crnoj Gori.

Koordinator Sekcije mladih pri USSCG Ivana Mihajlović rekla je da je inicijativa za izmjenu penzionog sistema pokrenuta, jer je starosna granica za odlazak u penziju u Crnoj Gori jedna od najvećih u Evropi.

USSCG rezolucijom o izmjeni penzijskog i invalidskog osiguranja traži da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 65 godina za muškarce, a 60 za žene, sa najmanje 15 godina penzionog staža.

Početak kampanje za implementaciju rezolucija biće realizovan u šest regionalnih centara u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Herceg Novom i Baru.

Keković je rekao da USSCG ove godine neće organizovati protesnu šetnju povodom 1. maja, koju je organizovala od početka svog postojanja, jer je kalendar Vlade za prošlu godinu poremetio ritam njihovih planiranih aktivnosti.

U susret prazniku, iz Saveza sindikata su poručili da se 1.maj ove godine obilježava u sjenci ekonomske krize, sve nižeg standarda i siromašenja građana

“Poreski udari, siva ekonomija, neuspješne privatizacije, otkazi i otpuštanja i drugi stečajni postupci su svakodnevica radnika koji su pod dominacijom interesa banaka, krupnog kapitala i monopolista. Novih radnih mjesta nema”, navodi se u Prvomajskom proglasu SSCG. U susret prazniku, iz Saveza sindikata su poručili da se 1.maj ove godine obilježava u sjenci ekonomske krize, sve nižeg standarda i siromašenja građana.U susret prazniku, iz Saveza sindikata su poručili da se 1.maj ove godine obilježava u sjenci ekonomske krize, sve nižeg standarda i siromašenja građana


SSCG će, kako se navodi u saopštenju, uputiti urgencije Skupštini, Vladi i Savjetu za privatizaciju i ponovo tražiti preispitivanje i raskidanje neuspješnih privatizacionih ugovora, kao i hitan sastanak sa Vladom radi preduzimanja energičnih mjera za otvaranje razvojnih perspektiva Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније