Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 04. 2013. 16:37 >> 16:38

PRIJESTONICA CETINJE

Lange: Koristiti fondove EU

Podrška značajnim infrastrukturnim i drugim projektima u lokalnim zajednicama je jedan od krucijalnih vidova podrške Evropske unije tokom integracionih procesa, kazao danas na Cetinju, šef odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange.

U razgovoru sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanoviće,, Lange je izazio zadovoljstvo činjenicom da Cetinje vodi intenzivne aktivnosti u pravcu obezbjeđivanja sredstava iz fondova EU.

Bogdanović je kazao kako je Prijestonica, u minulom periodu, napravila znatne iskorake u saradnji sa institucijama EU. Najvidljivii rezultat, svakako, predstavlja činjenica da je, samo u posljednjih 12 mjeseci, za finansiranje iz evropskih fondova odobreno ili kandidovano deset projekata Prijestonice Cetinje. Bogdanović je podsjetio i kako je cetinjska gradska uprava, među prvima u zemlji, 2011. godine formirala i Odjeljenje za evropske integracije.

Posebno je akcentovan projekat gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i gradnje kanalizacione mreže, vrijedan 13,5 miliona eura. Bogdanović je kazao kako je riječ o jednom od višedecenijskih problema u funkcionisanju grada, te da je, upravo zahvaljujući odobrenim sredstvima iz predpristupnih fondova EU, ali i iz drugih izvora, već obezbijeđen veći iznos sume neophodne za realizaciju.

Kako je kazao, već 15. maja, Evropska investiciona banka donijeće odluku o eventualnom obezbjeđivanju preostalih sredstava, te bi, u slučaju povoljnog ishoda, gradnja postrojenja i kanalizacione mreže mogla krenuti već početkom naredne godine.

Govorilo se i o drugim projektima koji su zavrijedili finansijsku podršku iz predpristupnih fondova – nabavci specijalnog vozila za intervencije na gradskoj kanalizacionoj mreži, vrijednom 240.000 eura, prekograničnoj saradnji sa Dubrovnikom na projektu „Vinski koridor“, vrijednom 220.000 eura, te o projektu koji se tiče poboljšanja energetske efikasnosti u vodenom ciklusu, vrijednom 120.000 eura.

 

„Bitno je da pokažemo na praktičnim primjerima kako evropske integracije nijesu samo proces o kojem se diskutuje sa Briselom, već da građani mogu svjedočiti njihovim rezultatima, koristeći njihove benefite“, kazao je, nakon razgovora, Lange.

Izrazio je zadovoljstvo što na Cetinju postoji priličan broj uspješnih projekata i što je čuo brojne ideje vezane za razvoj grada.

„Smatram da projekat o kojem smo danas najviše govorili, a koji se odnosi na tretman otpadnih voda, ima izuzetan značaj, jer će bitno doprinijeti lokalnoj zajednici, ali i Crnoj Gori kao ekološkoj državi“, zaklčjučio je šef odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu EK za proširenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније