Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

30. 10. 2015. 13:06 >> 12:56

ODBOR ZA DKP

Dostaviće predloge o daljem načinu rada

Članovi Anketnog odbora za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju trebalo bi do ponedjeljka da dostave predloge načina daljeg rada.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik Anketnog odbora, Aleksandar Damjanović, predložio je da poslanici do ponedjeljka do 14 sati dostave Stručnoj službi tog skupštinskog tijela predlog mjera, zaključaka ili sugestija oko toga u kom pravcu da se ide sa izvještajem.

“Nakon tih dopisa ću, u roku od 24 sata, napraviti kratku procjenu i dostaviti predlog pa ćemo doći do momenta kada ćemo se o tome izjasniti”, rekao je Damjanović na sjednici Anketnog odbora.

Izvještaj, kako je naveo, mora imati osnovni pregled aktivnosti rada Anketnog odbora, tehnički i suštinski dio koji obuhvata ključne nalaze do kojih je došlo to tijelo na osnovu dokumentacije i izjava saslušanih osoba i predloge zaključaka koje će Odbor predložiti parlamentu na raspravu i usvajanje.

Nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović, kazao je da članovi Anketnog odbora rade značajan posao, pri čemu imaju 'sijaset' dokumentacije i izjava iz čega treba da izvuku zaključke, što zahtijeva puno vremena i odgovornosti.

“Smatram da zato treba tražiti produženje roka za završetak rada, a dodatno i zbog toga što treba napaviti dodatni napor da u finišu i odlučivanju budemo u punom sastavu”, rekao je Kaluđerović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, saopštio je da se radi u punom kapacitetu onih koji žele da učestvuju u radu Anketnog odbora, zbog čega je predložio da u zadatim rokovima završe izvještaj.

“Kolege iz Demokratskog fronta (DF) najavile su da neće učestvovati u radu Anketnog odbora. Nije dobro prolongirati rokove, nego smatram da poštujemo zadate rokove”, dodao je Čavor.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Almer Kalač, kazao je da im je dat rok do srijede kada bi trebalo da završe izvještaj.

“Dogovor je da se odlučuje kada svi članovi Anketnog odbora budu prisutni, što u dogledno vrijeme ne vidim da će se desiti. Jedan dio poslanika bojkotuje rad parlamenta, zbog čega moramo naći izlaz iz ove situacije”, rekao je Kalač.

Poslanik DPS-a, Milorad Vuletić, saopštio je da su razgovori sa ljudima koje je Anketni odbor saslušavao odrađeni bez članova DF-a.

“Ne podržavam neodgovoran odnos poslanika prema svojim obavezama u parlamentu. Oni su nas ignorisali, u šta se neću petljati, ali neću podržati predlog da njih čekamo da glasaju o nečemu o čemu nemaju pojma”, naveo je Vuletić.

Damjanović je kazao da je dobio odgovor od Ministarstva finansija o tome na koji način je upisano pravo svojine Zetagradnji u odnosu na predmet privatizacije DKP-a.

“Po meni, suština je da kod upisa zemljišta nema priloženog mišljenja da je plaćena tržišna naknada za zemljište iz procesa privatizacije odnosno stečaja”, rekao je Damjanović.

Anketni odbor je na prethodnim sjednicama saslušao više osoba iz menadžmenta i sindikata kompanije, stečajne uprave i predstavnika izvršne vlasti.

Prema najnovijim podacima, poreski dug DKP-a iznosi 33,48 miliona eura. Stečaj u DKP uveden je u junu 2010. godine.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније