Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 04. 2013. 14:27 >> 14:27

DRI O KAP-U

Vlada garantovala mimo pravila

Kolegijum Državne revizorske institucije usvojio je Konačan izvještaj o reviziji državnih garancija izdatih u 2010. i 2011. godini za pet preduzeća, koje iznose 214 ipo miliona eura.

Revizijom su obuhvaćene garancije koje je Vlada izdala Kombinatu aluminijuma Podgorica, Željezari Nikšić, Željezničkoj infrastrukturi, Željezničkom prevozu i Pobjedi.

Revizijom državnih garancija izdatih KAP-u uvtrđeno je da subjekti revizije, ministarstva ekonomije i finansija i Komisija za kontrolu državne pomoći, nijesu u dovoljnoj mjeri primjenjivali normative kojom je propisana procedura postupka davanja državnih garancija za kredite fabrici.

"Subjekti revizije nijesu prezentirali sopstvene analize finansijskog položaja KAP-a, analize ekonomske održivosti Programa finansijskog restrukturiranja KAP-a, a takođe nedostaje i procjena kreditnog rizika i odgovarajuća studija troškova i koristi, kao i procjena mogućih posljedica aktiviranja izdatih državnih garancija KAP-u na državni budžet", naveli su državni revizori.

Subjekat revizije se, kako se dodaje, na navedeno izjasnio da nije imao zakonsku obavezu izrade tih dokumenata.

"Činjenice prezentirane u finansijskim izvještajima KAP-a i izvještajima komercijalnih revizora bile su upozoravajuće da KAP ima nagomilane gubitke, da je prezadužen i da sa velikom izvjesnošću od svoje djelatnosti ne može vraćati uzete kredite", navedeno je u izvještaju.

Državni revizori su konstatovali da je Ugovorom o poravnanju iz 2009. godine utvrđeno da je Vlada obavezom davanja garancija za kredite KAP-u, u iznosu od 131,68 miliona EUR, bez odgovarajućih kontragarancija, preuzela značajan rizik od njihovog aktiviranja.

Prema izvještaju DRI, Pobjeda i pored urgencija Ministarstva finansija, nije izmirivala obaveze prema Podgoričkoj banci Societe Generale. Zbog toga je Ministarstvo finansija 26. decembra 2011, isplatilo oko 992,27 hiljada eura, u korist Podgoričke banke.

Za Željeznički prevoz Crne Gore u 2010. i 2011. godini izdata je garancije u vrijednosti od oko 17 miliona eura, a Željezničku infrastrukturu 12 miliona.

Iz DRI podsjećaju da ta preduzeća, shodno Zakonu o željeznici, obavljaju poslove od javnog interesa.

DRI je, na osnovu izvršene revizije, ocijenila da korisnici državnih garancija neće moći da izmiruju obaveze po osnovu odobrenih kredita, ali i ukazuje na značaj javnog interesa koji je bio zastupljen prilikom izdavanja garancije.

(mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније