Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 04. 2013. 08:33 >> 08:33

JOŠ ĆE

Skuplje cigarete

Poznati američki proizvođač cigareta "Philip Moris" korigovao je prodajne cijene većine cigareta u Crnoj Gori za dodatnih 20 centi po paklici, pišu štampani mediji.

Nove maloprodajne cijene objavljene su u Službenom listu Crne Gore i od juče su skuplje u svim maloprodajnim objektima.

Brendovi „marlboro" crveni i zlatni dugi poskupili su sa 2,20 na 2,40 eura po paklici, „marlboro" crveni, zlatni i silver, u mekom pakovanju sa 2,20 na 2,40 eura.

Takođe „marlboro" flawor je sa 2,30 poskupio na dva i po eura, „marlboro" touch, crni i sivi sa dva na 2,20 eura.

Brend „parlament" poskupio je sa 2,50 na 2,70 eura po paklici, „LM" crveni, plavi i sivi sa 1,50 na 1,70 eura.

Cijena za „bond" dugi je povećana sa 1,40 na 1,60 eura, „bond" kratki crveni, plavi i sivi sa 1,30 na jedan i po, po paklici, "bond" slims sa 1,30 na 1,50 eura „murati" plavi, sivi i crveni sa 1,80 na dva eura.

Brend „eve" diwine poskupio je sa 1,70 na 1,90 eura po paklici, „asos" zlatni i srebreni sa 1,40 na 1,60, „red white" crveni i zlatni 1,10 na 1,30 eura.

Poskupjeli su skoro svi brendovi Philipa Morisa izuzev plavog bonda i dvije vrste „muratija" 100s.

Novo poskupljenje cigareta svih brendova očekuje se od juna kada bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude povećana akciza na cigarete.

S obzirom na to da je Vlada ranije najavila povećanje akciza na cigarete tek za drugi kvartal ove godine, jedan od razloga poskupljenja može biti godišnje usklađivanje minimalne akcize sa osnovicom, koja je povećana, po automatizmu, od 1. januara.

Za ovu godinu utvrđena je osnovica za minimalnu akcizu, koju definiše najprodavanija kategorija cigareta u prethodnoj godini i ona iznosi 1,20 eura. Prethodne godine bila je 1,10, pa stoga povećanje osnovice uslovljava i višu cijenu cigareta tokom ove godine, podsjeća Pobjeda.

Posljednjim povećanjem akciza na cigarete 1. januara 2012. godine, specifična akciza na cigarete povećana je sa 10 na 15 eura na 1.000 komada, odnosno 13 do 15 centi po paklici. To je na tržištu uslovilo poskupljenje svih brendova za 20 do 25 centi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније