Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 04. 2013. 11:50 >> 11:50

KOMISIJA

Doraditi Studiju o „Buk Bijeloj“

Studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela neophodno je doraditi, a tek nakon toga preciznije bi se mogla sagledati veličina uticaja na teritoriju Crne Gore, ocijenila je Komisija za ocjenu Studije.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da je Komisija za ocjenu Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela i Foča na Drini u Bosni i Hercegovihi - i hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na Limu u Srbiji, dostavila Izvještaj o ocjeni Studija za iygradnju HE na Drini.

U Izvještaju se konstatuje da je Komisija, na osnovu detaljne analize Studije o procjeni uticaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela, utvrdila da su u njoj mogli biti obrađeni i dodatni elementi relevantni za argumentovanu i pouzdanu procjenu uticaja izgradnje na teritoriju Crne Gore, bez obzira na obim tog uticaja.

“To se odnosi na mogući uticaj indukovanih zemljotresa, zatim stimulisanog procesa kliženja terena i odronjavanja stijenskih masa, pronosa riječnog nanosa i denudacije, koincidencije mogućih havarija i velikih voda, karakterističnih kota uspora i velikih hiljadugodišnjih voda”, kaže se u Izvještaju.

Što se tiče flore i faune navodi se da je zaključeno da ona neće biti ugrožena.

“Odnosno da neće doći do promjena uslova u biotopu, kao ni do značajnijih promjena migracionih puteva terestričnih i akvatičnih organizama, u slučaju da akumulacija ne obuhvata teritoriju Crne Gore, dok bi u suprotnom postojao izvjestan uticaj, i on bi zavisio od površine akumulacije na teritoriji Crne Gore”, navodi se u tom dokumentu.

Komisija smatra da je reanaliza vremenskih prilika numeričkim modelom za ograničenu oblast mogla biti sprovedena, i na taj način procijenjena eventualna promjena vremenskih parametara, ali se analogijom, na osnovu ranijih sličnih slučajeva iz prakse u regionu, navodi da se može prognozirati da će takvi uticaji biti veoma mali.

Obzirom da je Studijom procjene uticaja na životnu sredinu za HE „Buk Bijela“ definisana kota normalnog uspora 434mnm, a imajući u vidu da je kota terena na državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine je 432,37 mnm, navodi se da bi da bi akumulacija HE Buk Bijela zahvatala teritoriju Crne Gore.

Komisija zato insistira da, nadležni organ Crne Gore, sam ili u saradnji sa nadležnim organom druge države, utvrdi kotu dna korita na granici.

 Dodaje se da zbog tog aspekta, prekogranični uticaj na teritoriju Crne Gore zbog uspora vode akumulacije HE Buk Bijela ” nije kvantifikovan”.

“Imajući u vidu navedeno Komisija smatra da je neophodno doraditi Studiju procjene uticaja na životnu sredinu HE Buk Bijela shodno navedenim zapažanjima. Tek nakon toga bi se preciznije mogla sagledati veličina uticaja na teritoriju Crne Gore, pa i način i oblik međudržavne saradnje u kontekstu ovog Projekta”, piše u Izvještaju.

Što se tiče planirane akumulacija HE Foča, sa kotom normalnog uspora 403 mnm, koja je udaljena 13 kilometara nizvodno od granice Crne Gore, Komisija procjenjuje da od iste neće biti bitnijih prekograničnih uticaja.

“Takvi uticaji bi eventualno mogli biti u zanemarljivom obimu, kada su u pitanju promjena mikroklime i indukovani zemljotresi”, kaže se u dokumnetu Komisije.

Komisija je, u okviru Izvještaja, definisala preporuke nadležnim organima Crne Gore, uzimajući u obzir Evropsku povelju o vodi i Direktivu EU o upravljanju vodama, kojima je navedeno da se optimalno upravljanje vodama za potrebe svih korisnika jedino može ostvariti na principu integralnog, kompleksnog i jedinstvenog upravljanja na čitavom slivnom području.

“Integralno upravljanje režimom voda na slivu Drine nije moguće ostvariti bez saradnje Crne Gore i BiH. U tom cilju potrebno je da Crna Gora sa BiH, u što kraćem roku, potpiše odgovarajući sporazum o upravljanju vodama, na osnovu kojeg bi se uradili planovi upravljama vodama u slivu i postigli dogovori o izgradnji i korišćenju objekata”, kaže se u Izvještaju.

Iz Agencije su saopštili da je Komisija usvojila i Izvještaj o ocjeni Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu za izgradnju HE Brodarevo , i da je u toku lektura teksta, nakon čega će zvanični Izvještaj biti predtsavljen javnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније