Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 10. 2015. 08:12 >> 08:01
1

TE PLJEVLJA

Gradnja drugog bloka 2016.

Do kraja godine bi trebalo da se potpiše ugovor sa češkom kompanijom "Škoda Praha" i da naredne godine počne gradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, ako se sve sa italijanskom kompanijom A2A završi kako je ispregovarano, izjavio je generalni direktor za energetiku u Ministarstvu ekonomije, Miodrag Čanović.

"Pregovori sa A2A su u završnoj fazi, ali mislim da kasnimo sa izgradnjom drugog bloka, jer treba da što prije riješimo zagađenje Pljevalja i problem manjka električne energije, kako bi Crna Gora bila energetski nezavisna. Zadnjih 15 godina smo dali toliko novca za uvoz električne energije da smo mogli da izgradimo tri takva elektroenergetska bloka", izjavio je Čanović u emisiji "Klub A", Atlas televizije.

On je kazao da Ministarstvo ekonomije smatra da ima više razloga da što prije krene izgradnja drugog bloka.

"Veoma je važno da budemo energetski nezavisni i da imamo stabilan elektroenergetski sistem. Uradili smo strategiju razvoja, koja je usvojena prošle godine i trenutno radimo na akcionom planu za njenu primjenu, u čemu imamo pomoć nauke sa fakulteta i NVO sektora", rekao je Čanović i podvukao da Crna Gora ima ogroman energetski potencijal, ali da je ostala uvoznik električne energije.

Naveo je da su u pljevaljskom basenu rezerve mrkolignitnog uglja 194.297.881 tona, što je pokazala tehno-ekonomska analiza termoenergetskog potencijala za snabdijevanje ugljem drugog bloka TE, koja je rađena u julu 2013. godine.

Drugi blok je, kaže, isplativ, što je pokazao idejni projekat i studija opravdanosti TE "Pljevlja-II", koju je 2012. godine uradila Elektroprivreda.

"Uglja, dakle, ima dovoljno, ali je nevladin sektor potpuno u pravu što se tiče zagađenja u Pljevljima. Osim termoelektrane, koja emituje CO 2 i metan, problem je niz kotlarnica koje nemaju nikakvu zaštitu. Izgadnjom drugog bloka ti bi problemi trebalo da budu prevaziđeni, jer bi imao daleko veću zaštitu od emisije gasova, a riješio bi i zagrijavanje Pljevalja", naveo je Čanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније