Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

07. 10. 2015. 15:50 >> 15:42

PREDSTAVNICI MENADŽMENTA

Stečaj u DKP-u bila jedina dobra odluka

Duvanski kombinat (DKP) bio je 2009. godine oko 50 miliona eura u minusu zbog čega je uvođenje stečaja bila jedina dobra odluka, saopštili su predstavnici menadžmenta fabrike na sjednici skupštinskog Anketnog odbora koji se bavi prodajom njene imovine.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, pitao je predsjednika Odbora direktora DKP u stečaju, Iliju Kračkovića, u kakvom stanju je bila kompanija prije uvođenja stečaja.

Kračković je, na sjednici Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine DKP-a u stečaju, rekao da je preduzeće 2009. godine dugovalo radnicima osam plata, državi 30 miliona EUR za poreze i obaveze, a dobavljačima dva miliona eura.

„U planu reorganizacije prijavljena potraživanja koja je prihvatila stečajna uprava bila su 37 miliona eura, da ne govorim o nepokrivenim gubicima koji su bili blizu 15 miliona eura, što znači da je firma bila u minusu 50 miliona eura“, precizirao je Kračković.

On je dodao da je prije njega na mjestu predsjednika Odbora direktora bio funkcioner DPS-a, Miodrag Vuković.

Kračković je ocijenio da je dogovor da DKP ide u stečaj jedina dobra odluka koja se mogla donijeti u tom trenutku, uzimajući u obzir okolnosti.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Danko Šarančić, pitao je predstavnike DKP-a kako opravdavaju posao sa grčkim partnerom Liberty ugovorenim 2012. godine, s obzirom na gubitak od 700 hiljada eura.

Izvršni direktor DKP u stečaju, Slavoljub Vukašinović, rekao je da DKP dugo godina nije imao ni paklicu u izvozu, ugovarao je poslove iz prazne hale, a bilo je 180 radnika koji je trebalo da žive od nečega.

„Odabir je bio da se radi, pa makar i sa gubitkom. Ugovor je štetan i za partnera, jer im dugujemo milion eura“, rekao je Vukašinović.

Kračković je naveo da je bilo takvo stanje u okruženju da su uslovili kupca makar jedan cent on bi pošao, s obzirom na to da je velika konkurencija u duvanskoj industriji.

„Bilo je gubitaka, ali ne na štetu radnika, koji su primali dobre plate i zarađivali“, dodao je Kračković.

Šarančić je pitao i zašto zarađeni novac nije preusmjeravan na izmještanje fabrike, na šta je Kračković odgovorio da kompanija koja je imala 37 miliona eura dugovanja, nije mogla ući u takvu investiciju od 20 miliona eura i graditi u tom stanju ni sopstvenim sredstvima ni iz sredstava opredijeljenih za socijalni program.

„Samo je 700 radnika dobilo otpremnine i DKP rasteretio se tri četvrtine radnika, što je dovoljno benefita za taj ugovor o prodaji“, dodao je Kračković.

Vukašinović je, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke (BS), Almera Kalača, ko će da pokrije i pokriva te gubitke, rekao da je teško pregovarati sa bilo kim ako proizvodnja ne radi.

„Da to nijesmo prihvatili ne bi bilo podijeljeno 6,2 miliona eura plata, gajiteljima 1,5 miliona eura, a osam miliona je plaćeno domaćim dobavljačima raznih roba“, rekao je Vukašinović.

Poslanik SNP-a i predsjednik Anketnog odbora, Aleksandar Damjanović, rekao je da je plan reorganizacije suština priče, jer je doveo do takvog stečajnog postupka.

„Sprovođen je četiri godine i nedavno je istekao, a sprovedeno je 52 odsto Plana. Fingiran plan reorganizacije je doveo do kataklizme i donio milionske štete“, rekao je Damjanović.

On je kazao da se u Planu reorganizacije navodi da će Poreska uprava (PU) potraživati 30,6 miliona eura, a u zagradi da će biti otpisano ili odloženo, kasnije se u vidu tehičke greške brišu riječi biće otpisano ili odloženo.

„Iz Vlade su vam rekli da napravite plan gdje će potraživanja biti otpisana, ali vidimo da je Vlada stala iza toga, a danas DKP duguje 33 miliona eura po osnovu poreza“, rekao je Damjanović.

On je pitao Kračkovića da li osjeća odgovornost za tu definiciju da će poreska obaveza biti otpisana, jer se ona može zakonom uvesti i otpisati.

Kračković je odgovorio da u planu piše da su obaveze prema povjeriocima 1,8 miliona eura, prijavljena potraživanja i prihvaćena su bila 37 miliona eura, a da je prethodno dogovoreno da se osam plata isplate iz stečajne mase.

„Ovih 30,6 miliona je dug od 2002. godine. Plan je rađen zajedničkim snagama u saglasnosti sa većinskim vlasnicima, predstanicima Vlade i stečajnim sudom. U tri potpisana memoranduma dato ovih 30,6 miliona eura i zajedničko mišljenje prevladalo da će ovih 30 miliona biti otpisano ili dato kroz državnu pomoć“, rekao je Kračković.

Damjanović je naveo da se poreska obaveza na osnovu zakona može uvesti i ukinuti, a da je on definisao da će na osnovu dogovora otpisati 26 miliona eura.

On je pitao Vukašinovića da li je podržao odluku otpisa duga Duvankomerca od 4,3 miliona eura i otpis potraživanja od 1,8 miliona eura na ime umanjenja robe.

Vukašinović je rekao da nijesu mogli da dođu na isplatni red za tih 1,8 miliona eura, jer je tamo bilo radnika kojima je trebalo isplatiti dugovanja.

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović pitao je Vukašinovića zašto u ugovoru potpisanom sa kompanijom Liberty 2012. godine ne stoji potpis ovlašćenog lica te kompanije.

Vukašinović je odgovrio da je svaka strana potpisana i da je vjerovatno neka omaška u pitanju.

Anketni odbor će sjutra, prema planu rada, uzeti izjave od predsjednika sindikalnih organizacija DKP-a i Duvankomerca, Nebojše Stankovića i Dejana Bojovića.

Prema najnovijim podacima, poreski dug DKP-a iznosi 33,48 miliona eura.

Stečaj u DKP uveden je u junu 2010. godine, a imovina je prodata Zetagradnji, čiji je vlasnik Blagota Radović, u julu te godine za 13 miliona eura. Toliko je plaćeno oko 42,5 hiljada kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini Delta City-ja, na kojem su objekti ukupne površine oko 20,3 hiljade kvadrata.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније