Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

18. 09. 2015. 20:02 >> 19:53
1

U ODNOSU NA JUL

Cijene u avgustu porasle 2,1 odsto

Mjesečna inflacija u avgustu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), ostala je na julskom nivou od 0,2 odsto, pokazali su podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u avgustu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bile u prosjeku više 2,1 odsto. 

“Stopa rasta potrošačkih cijena u periodu od januara do avgusta u odnosu na uporedni period iznosila je 1,2 odsto”, navodi se u saopštenju. 


Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama hrana i bezalkoholna pića 0,9 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,4 odsto, alkoholna pića i duvan i rekreacija i kultura po 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen u grupama prevoz dva odsto, odjeća i obuća 1,7 odsto, hoteli i restorani 0,6 odsto i ostali proizvodi i usluge 0,1 odsto. 

Cijene u grupama pokućstvo i rutinsko održavanje stana, zdravlje, komunikacije i obrazovanje su ostale na nivou cijena iz jula. 

Pozitivne godišnje stope inflacije u avgustu zabilježene su u grupama hoteli i restorani 5,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića četiri odsto, alkoholna pića i duvan 3,2 odsto, zdravlje 2,3 odsto, odjeća i obuća dva odsto, rekreacija i kultura 1,8 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,5 odsto i pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,5 odsto. 

Negativne godišnje stope zabilježene su u grupama prevoz 4,1 odsto, ostali proizvodi i usluge 0,5 odsto i komunikacije 0,1 odsto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније