Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 04. 2013. 22:35 >> 22:37

MINISTARSTVO I UNIJA

Povećanje PDV-a ograničiti na kratak rok

Ukoliko Vlada usvoji odluku o povećanju poreza na dodatu vrijednost , ta mjera mora biti ograničena na kratak vremenski rok, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Ministarstva finansija i Unije poslodavaca Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju Ministarstva i UPCG navodi se da su ministar Radoje Žugić i predsjednikom Unije Predrag Mitrovićrazgovarali o brojnim temama koje su tiču uslova poslovanja preduzeća, a za koje je, na direktan ili indirektan način, zaduženo Ministarstvo finansija.

 

 Žugić je, kako se navodi, predstavnike UPCG upoznao sa aktivnostima koje Ministarstvo i Vlada sprovode na planu fiskalnog prilagođavanja, i razmijenio sa njima stavove o eventualnom povećanju stope PDV-a.

„Dogovoreno je da ova tema bude predmet diskusije i intenzivne koordinacije u narednom periodu između predstavnika Vlade i poslodavaca, i izražen stav da, ukoliko bude neophodno usvajanje ovakve mjere, ona mora biti ograničena na kratak vremenski rok“, kaže se u saopštenju.

Žugić je predstavnike UPCG upoznao i sa sa novinama Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja, čiju su izradu, na zajedničkim sastancima u okviru Komisije za suzbijanje sive ekonomije, inicirali predstavnici Unije.

Iskazana je potreba da se tim zakonom posebno tretiraju oni subjekti koji posluju u apsolutno "crnoj" zoni, odnosno obavljaju djelatnost bez prethodno izvršene registracije, kako bi prema njima bile intenzivane inspekcijske kontrole i preduzete odgovarajuće mjere.

Konstatovana je i potreba da se Komisija za suzbijanje sive ekonomije, čiji su članovi predstavici UPCG, sastane uoči turističke sezone, u cilju definisanja konačnih mjera koje će suzbiti nelegalno poslovanje u tom sektoru i, po tom osnovu, obezbijediti bolje punjenje Budžeta u predstojećem periodu.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na regulativu tržišta rada, gdje su se sagovornici složili u ocijeni da bi trebalo ići u pravcu njenog poboljšanja, s obzirom na činjenicu da crnogorsko tržište rada karakteriše nedovoljna mobilnost i fleksibilnost radne snage.

Na sastanku je najavljeno i da će, u skorom roku, Poreska uprava Crne Gore pripremiti uputstvo za primjenu Odluke o minimalnoj zaradi.

Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније