Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

05. 09. 2015. 16:09 >> 16:00
1

PKCG U ANKARI

Osniva se Crnogorsko-turski poslovni odbor

U okviru Konferencije B20 u Ankari, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Stanko Zloković je, sa članom borda direktora Unije komora i robnih berzi Turske (TOBB), Salih Zeki Murziogluom potpisao Ugovor o osnivanju Crnogorsko-turskog poslovnog odbora.

Zloković je nakon potpisivanja kazao da je taj Ugovor još jedan mehanizam za snažniju ekonomsku saradnju kompanija dvije države na obostranu korist, saopšteno je iz PKCG.

Dvodnevna ekonomska Konferencija B20, održava se u organizaciji TOBB-a.

Grupom B20, čije su članice države najvećih biznisa, predsjedava predsjednik turske Komore, Rifat Hisarciklioglu. 

Konferenciju, koja je okupila više od 1,5 hiljada poslovnih ljudi iz cijelog svijeta, otvorio je turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan.

“Konferencija B20 okupila je vodeće privrednike, koji su definisali predlog smjernica za razvoj svjetske privrede čelnicima zemalja G2O”, naveli su iz PKCG.

Oni su dodali da je Konferencija B20 je definisala niz predloga o ukidanju barijera koje koče razvoj preduzetništva, a treba pomenuti i njene preporuke o povećanju zaposlenosti mladih i žena, kao i pokretanju programa dobijanja viza za preduzetnike i uspostavljanje opših pravila pri investiranju.

Prema njihovim riječima, biznis Konferencija B20 je najava političkog skupa zemalja G20 koji će se održati krajem ovog mjeseca u Antaliji. 

Članice G20 čine 85 odsto svjetske privrede, 80 odsto svjetske trgovine i dvije trećine svjetskog stanovništva.

Zloković je na skupu učestvovao kao diskutant na panelu Integracije Jugoistočne Evrope u globalno tržište.

“Osnova za razgovore u okviru ovog panela bila je Analiza biznis sinergije i povezanosti između ekonomija Jugoistočne Evrope i Turske koju su radili Ekonomsko-politička razvojna fondacija Turske (TEPAV) i Regionalni savjet za saradnju, na čijem je čelu Goran Svilanović koji je, takođe, učestvovao u radu Konferencije”, naveli su iz PKCG.

Zoković je, kako su saopštili, govorio o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori, ekonomskoj povezanosti sa Turskom, činjenici da je saradnja dvije države na uzlaznoj putanji, čemu su doprinijeli dobra međukomorska saradnja, organizovanje poslovnih susreta i kontinuirana razmjena poslovnih informacija, uspostavljanje direktnih avio linija, kao i dobra naučna, kulturna i obrazovna razmjena. 

On je dodao da smjer međusobne ekonomske upućenosti i povezanosti potvrđuje i najava potpisivanja trojnog ugovora Crne Gore, Turske i Slovenije koji će unaprijediti saradnju u oblasti energetike i time doprinijeti bržoj valorizaciji hidroenergetskih potencijala čime će se povećati energetska sigurnost Crne Gore.

U Ankari je, kako se navodi u saopštenju, održan i sastanak pridruženih članica Eurochambresa, tj. članica iz država koje nijesu u Evropskoj uniji (EU). 

“Najviše pažnje na ovom skupu posvećeno je temama kako Eurochambres može pomoći poslovnim zajednicama iz ovih država da što efikasnije i uspješnije dolaze do mogućnosti za realizaciju projekata kojima se unapređuje ekonomski razvoj u najširem smislu te riječi”, naveli su iz PKCG.

Predsjednik Eurochambresa, Rihard Veber obratio se učesnicima sastanka, predstavljajući aktivnosti koje će biti u fokusu rada ove asocijacije u narednoj godini. 

“Predsjednik TOBB-a i zamjenik predsjednika asocijacija komora Evrope, Rifat Hisarcigliou, koji je bio domaćin sastanka, sa posebnom pažnjom se u svom obraćanju kolegama osvrnuo na značaj stalne komunikacije koju ta asocijacija održava sa donosiocima odluka na evropskom nivou i mogućnosti da na taj način utiče na kreiranje poslovnog i investicionog ambijenta”, saopštili su iz PKCG.

Na sastanku je, kako su naveli, obavljena i predselekcija kandidata iz država koji će ući u Bord direktora “Eurochabres”-a za ovu godinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније