Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 08. 2015. 14:46   >>  14:43

LOŠ AMBIJENT

Preduzetnica najviše u Kolašinu

Tek svaka četvrta žena u Crnoj Gori vlasnica je nekretnine, dok se procenat onih koje imaju svoje preduzeće kreće od 22 u Kolašinu, do svega pet odsto u Rožajama, pokazuju podaci Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"Žene i dalje doživljavaju prepreke prilikom započinjanja sopstvenih biznisa. Analize na lokalnom nivou pokazuju da su one najčešće angažovane na poslovima u poljoprivredi, trgovini, ugostiteljstvu, obrazovanju i drugim uslužnim djelatnostima", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U velikom broju zemalja socijalna politika traži izlaz iz nezaposlenosti jačanjem ženskog preduzetništva.

Kako poručuju iz ministrastva preduzetnica predstavlja ženu, koja sebe osviješćuje i ojačava, izgrađuje, sama donosi svoje odluke, emancipuje se i ostvaruje na poslovnom i ličnom planu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kako navode, kroz svoj razvojni strateški dokument Plan aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti 2103-2017, radi na podizanju javne svijesti, kada je riječ i o upisu žena kao nosilaca svojine nad nekretninama.

"Vrlo je bitna i angažovanost ljudi za rad na terenu u cilju pokretanja lokalnih zajednica ne bi li se taj proces ubrzao, posebno u ruralnim područjima. Ova područja zahtjevaju isticanje pozitivnih primjera u cilju motivacije žena da se ekonomski osamostaljuju", navodi se i saopštenju.

Analiza na lokalnom nivou je pokazala da žene imaju najveći procenat vlasništva nad poslovnim subjektima u opštinama Kolašin (22,2 odsto), Plužine (17,2 odsto), Mojkovac (14,3 odsto) i Danilovgrad (13 odsto), a najmanji u opštinama Rožaje (5,45 odsto), Ulcinj (5,7 odsto), Cetinje (6,6 odsto), Bijelo Polje (8 odsto), Herceg Novi (8,3 odsto), Nikšić i Bar (9 odsto).

„Opština Podgorica ima samo 10,5 odsto aktivnih poslovnih subjekata u vlasništvu žena“, navodi se u saopštenju.

Ekonomskih razlozi su najčešći, možemo reći i osnovni motiv za počinjanje privatnog biznisa.

„Žene u malom procentu posjeduju ušteđevinu i sopstvenu imovinu koju bi mogle založiti kao garanciju za početni kapital. U Crnoj Gori žene su vlasnice nekretnina u procentu od 25,99 odsto za razliku od muškaraca koji su vlasnici 74 odsto nekretretnina upisanih u katastar. Ženskom preduzetništvu treba posvetiti posebnu pažnju između ostalog i zbog stvaranja preduslova za otvaranje novih radnih mjesta što je u direktnoj vezi sa privrednim razvojem na lokalnom nivou i razvojem društva u cjelini”, podaci su resornog ministarstva.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je dokumentom Smjernice za stvaranje povoljnog ambijenta za žensko preduzetništvo u lokalnim zajednicama, koji je Vlada Crne Gore usvojila na protekloj sjednici, ukazalo na nedovoljnu institucionalnu podršku na lokanom nivou i neadekvatno bavljenje pitanjem ženskog preduzetništva, nedovoljnu finansijsku podršku za započinjanje sopstvenog biznisa, što su, kako navode, jedni od bitnih razloga što se žene u lokalnim samoupravama teško odlučuju da krenu u samostalni biznis.

"Cilj ovog dokumenta je da kreatori/ke lokalnih politika budu upoznati sa značajem ženskog preduzetništva, kako bi ovaj ekonomski potencijal mogao biti u potpunosti valorizovan. Na osnovu analize dostavljenih podataka, i prepoznatih biznis barijera za razvoj ženskog preduzetništva u lokalnim samoupravama, sačinjene su smjernice/ preporuke koje u značajnoj mjeri mogu uticati, da se ovo pitanje kvalitetnije rješava na lokalnom nivou u cilju jačanja ukupnih ekonomskih potencijala Crne Gore", navodi se u saopštenju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније