Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

31. 08. 2015. 12:38   >>  12:28

OBJAVLJEN POZIV

Za projekte u poljoprivredi 50 miliona

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je, u saradnji sa Razvojnim fondom Abu Dabija i crnogorskim Investiciono razvojnim fondom (IRF), objavilo javni poziv za kreditiranje razvojnih projakata u poljoprivredi, vrijedan 50 miliona dolara.



Ministarstvo poljoprivrede je, uz podršku IRF-a i Razvojnog fonda Abu Dabija, pokrenulo projekat pod nazivom Podrška Abu Dabija razvoju poljoprivrede Crne Gore (ADMAS), čiji je cilj povećanje standarda proizvodnje i prerade, jačanje konkurentnosti i doprinos održivoj upotrebi prirodnih resursa i poboljšanju životnog standarda u ruralnim oblastima.

"Pored unapređenja prooizvodnih kapaciteta očekuje se da svaki pojedinačni projekat ima i širi društveni uticaj kreiranjem vertikalnog lanca vrijednosti i uključivanjem manjih porodičnih gazdinstava", navodi se u pozivu.

ADMAS projekat namijenjen je za srednjeročno i/ili dugoročno finansiranje izgradnje fabrika za proizvodnju i preradu, skladišta i drugih objekata namijenjenih razvoju poljoprivrede, mašina i opreme za proizvodnju i vozila, kupovinu grla stoke i sadnog materijala, razvoj postojećih sredstava i imovine, kao i obrtni kapital, koji ne smije prelaziti trećinu iznosa kredita.

Za ADMAS projekat mogu konkurisati mala, srednja i velika preduzeća u privatnom vlasništvu i u kojima država ima udio, preduzetnici i porodična gazdinstva.

Iz Ministarstva je objašnjeno da će se prilikom odobravanju kredita implementirati četiri faze evaluacije koje podrazumijevaju prijem i evidentiranju zahtjeva za kredit, provjeru osnovnih i obaveznih zahtjeva, bodovanje aplikacija u skladu sa evaluacionim kriterijumima i provjeru kolaterala.

Oni su dodali da će prve tri faze realizovati jedinica za implementaciju projekta, koja je formirana u okviru Ministarstva, a četvrtu IRF. Iz Ministarstva su saopštili da će implementacija kredita početi nakon što aplikacija pozitivno prođe sve četiri faze evaluacije. Praćenje implementacije kredita obavljaće jedinica za implementaciju projekta, a otplatu kredita IRF.

U pozivu se navodi da je maksimalni iznos kredita 75 odsto od neto budžeta investicije, koji ne smije biti manji od milion eura, ni veći od tri miliona eura, kao i 30 odsto od trajnog obrtnog kapitala.

Rok otplate kredita je maksimum 17 godina, uz grejs period od četiri godine. Kamatna stopa je 2,5 odsto, a ugovorna naknada 0,5 odsto. Predviđeno je da sopstveno učešće iznosi minimum 25 odsto neto budžeta investicije.

"Raspoloživa sredstva po javnom pozivu iznose 50 miliona dolara, a on će biti stalno otvoren do povlačenja navedenog iznosa", navodi se u pozivu.

Iz Ministarstva su kazali i da će jedinica za implementaciju projekta, između ostalog, imati zadatak da ga promoviše ADMAS projekat, komunicira sa zainteresovanim strankama, prima i pregleda potrebne dokumente potencijalnih korisnika, priprema predloge za svakog aplikanta koji ispunjava zahtjeve i obezbjeđuje povratnih informacije.

Jedinica će imati zadatak i da obezbijedi neophodne informacije Odjeljenju za pravne poslove u procesu pripreme ugovora za potpisivanje, kao i pratećih ugovora o kolateralu, upućuje završene predloge i priprema relevantne izvještaje Odboru projekta.

Predstavnici Ministarstva, IRF-a i Razvojnog fonda Abu dabija potpisali su početkom juna Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona dolara.

Inicijalni razgovori predstavnika Ministarstvai Razvojnog fonda Abu Dabija o kreditu obavljeni su tokom zvanične posjete crnogorske delegacije Ujedinjenim Arapskim Emiratima u februaru 2013. godine. Tada je dogovoreno da se razmotri mogućnost za odobravanje povoljnih kredita, između ostalih, za sektor poljoprivrede.

Nakon intenzivne komunikacije tokom devet mjeseci, u novembru 2013. godine Upravni odbor Razvojnog fonda Abu Dabija je donio odluku o alokaciji 50 miliona dolara za podršku projektima u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori. Ponuđena je kamatna stopa od četiri odsto, grejs period od tri godine i rok vraćanja kredita 12 godina.

Po dobijanju prve ponude Ministarstvo je nastavilo proces pregovaranja u cilju dobijanja najpovoljnijih sredstava i uspjelo da dogovori finalne i još povoljnije uslove kreditiranja, odnosno kamatnu stopu od 2,5 odsto, četiri godine grejs perioda i rok otplate od 17 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније