Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 08. 2015. 21:36 >> 21:43
1

U NIKŠIĆKOJ ŽUPI

Dodjeljuju koncesije poljskoj kompaniji

Vlada je danas donijela odluku o dodjeli koncesija za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi poljskoj kompaniji Onico SA.

Vlada je prihvatila Predlog ugovora o koncesiji za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan i ovlastila ministra ekonomije Vladimira Kavarića da ga potpiše. Ugovor će biti zaključen najkasnije 15 dana od stupanja na snagu odluke od dodjeli koncesija, odnosno od objavljivanja u Službenom listu.

Vlada će koncesije za eksploataciju crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi dati na period od 28 i po godina. Odlučeno je i da procentni iznos za obračun koncesione naknade iznosi četiri odsto tržišne vrijednosti bilansnih ili eksploatacionih rezervi crvenih boksita za ležišta Zagrad, Đurakov do II i Štitovo II i dva odsto za ležište Biočki stan.

Ministarstvo ekonomije je, kao nadležni organ za eksploataciju mineralnih sirovina, predložilo Vladi da dodijeli koncesije kompaniji Onico SA, imajući u vidu da je ona bila jedini ponuđač na tenderu i da je zadovoljila uslove definisane tenderskom dokumentacijom.

Iz Ministarstva su podsjetili da je poljska kompanija dostavila ponudu za opciju jedan, odnosno eksploataciju crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan, koja sa aspekta upravljanja mineralnim resursima predstavlja najbolju opciju za koncedenta, jer mu se obezbjeđuje dugogodišnja eksploatacije rude boksita.

Iz Ministarstva su naveli i da se zaključivanjem ugovora o koncesiji za sva ležišta obezbjeđuje i ponovna aktivacija jame Biočki stan, bez čega je vijek eksplotacije rude boksita bio ograničen do deset godina, usljed neadekvatnog kvaliteta rezervi na preostalim ležištima.

“Koncedent bi po osnovu minimalne koncesione naknade za eksploataciju crvenih boksita sa površinskih kopova Zagrad, Đurakov do II i Štitovo II i jame Biočki stan za 27 godina perioda eksploatacije prihodovao oko 4,76 miliona EUR, dok bi u zavisnosti od godišnjeg obima proizvodnje i cijene rude na tržištu, prihod po osnovu koncesione naknade moga biti i veći”, navodi se u predlogu za davanje koncesije.

U predlogu je precizirano i da je Onico SA poljsko akcionarsko društvo koje posluje u sferi trgovine gorivom, gasom i mineralnim sirovinama, ali ne posjeduje iskustvo u eksploataciji mineralnih sirovina.

Tender za davanje koncesija za ležišta Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan raspisan je 18. juna, a predmet koncesije je eksploatacija crvenih boksita na ležištima, sa nekoliko opcija.

Prva opcija bila je eksploatacija crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan. Druga opcija je eksploatacija na ležištima Zagrad, Đurakov do II, i Štitovo II, a treća eksploatacija crvenih boksita na ležištu Biočki stan.

Iz Samostalnog sindikata nikšićkih Rudnika boksita ranije je saopšteno da bi situacija u tom preduzeću trebalo da bude riješena u septembru, kao i da investitor zainteresovan za dodjelu koncesija na rudu mora kupiti i imovinu firme.

Iz Sindikata su podsjetili da je to dogovoreno na sastanku sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem, koji je i stečajni sudija tog preduzeća.

Predstavnici Izvršnog odbora Samostalnog sindikata kazali su danas agenciji Mina-business da pažljivo prate razvoj situacije, ali da moraju da sačekaju dok se ne saopšti ko je vlasnik firme.

“Nakon toga slijede nam pregovori sa nadležnim u državi i sa vlasnicima preduzeća o brojnim pitanjima radnika, počev od broja zaposlenih”, kazali su iz Izvršnog odbora Samostalnog sindikata.

Tender za prodaju imovine Boksita, po početnoj cijeni od skoro 5,39 miliona EUR, raspisan je krajem jula. Ponude se mogu dostavljati do 4. septembra, dok je javno nadmetanje zakazano za 8. septembra u Privrednom sudu.

Spekuliše se da bi imovinu Boksita mogla preuzeti kompanija Onico SA, povezana sa nikšićkim biznismenom Veselinom Pejovićem koji gazduje Kombinatom aluminijuma (KAP).

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније