Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.M.Lj. ]

31. 10. 2022. 10:06 >> 10:06

NVO UPOZORAVA

"Niko ne uklanja deponiju građevinskog otpada u zaleđu Novog"

Zarđala miješalica za beton, propala metalna skela, daske i mnoštvo otpada sa jedne ili više građevina, završilo je uz prometenu saobraćajnicu od Meljina prema Sitnici iznad naselja Podi u zaleđu Herceg Novog, saopštila je NVO EkoKulMedia.

“To niko ne uklanja mjesecima. Čini se da će ostati tako sve dok neko ne prijavi ovu crnu ekološku tačku, kako bi komunalna inspekcija nalozila uklanjanje šuta sa ove površine”, navodi s eu saopštenju.

Oni posjećaju da je druga nelegalna građevinska deponija iznad Poda pokrenula je klizište u kojem su stradale kuće i imanja.

“Čini se da je to mjesto, sa koga se pruža pogled na zaliv naročito pogodno za odlagaliste šuta”, navodi se u saopštenju.

Zašto je tako i ko treba i gdje da odveze ružan otpad, ostao sa nekog gradilišta, jedna je od tema kojima se bavi NVO Eko KulMedia u projektu Ekoscreen u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2.

“Hercegnovska Čistoća se time ne bavi, niti je gradska deponija Tisove grede lokacija određena za odlaganje građevinskog otpada”, objašnjava direktor preduzeća Milovan Benderać.

Pojašnjava da oni uklanjaju i odvoze samo komunalni otpad, a građevinski šut samo po nalogu komunalne inspekcje. Za ovaj konkretan slučaj niti imaju nalog, niti obavezu jer oni se bave samo komunalnim otpadom- kategoričan je Benderać.

“Privremena deponija Tisove grede su jedina, za sada opštinskom odlukom definisana, lokacija za deponovanje gradjevinskog otpada”, tvrdi glavni komunalni inspektor opštine Herceg Novi Branko Prelević.
Prelević je NVO EkoKul kazao da je na na lokacijama kao sto je Kameno ranije Ministrstvo poljoprivrede dalo dozvolu za odlaganje građevinskog otpada, ali da to treba da bude samo zemlja i kamen, a ne drugi otpad.

“Uvijek ima neodgovornih ljudi koji otpad bacaju gdje stignu, pored puta ili na nekim zabačenim mjestima kao sto je ovdje slučaj. Ako je otpad sekundarna sirovina onda ima i kupca, naročito za metal, ali često iskopi građevinskog zemljišta završe na privatnim parcelama uz interni dogovor vlasnika i investitora, i to niko ne primjećuje”, upozorava Prelević.

Ingerencija komunalne policije je da, ako se radi o javnoj površini, a problem je prijavljen, posao prosljeđuje Komunalno stambenom, ili preduzeću Čistoća i tada se čišćenje obavlja o trošku svih građana.

Ako je otpad na posjedu privatnih lica ili privrednih društava njima se daje nalog za uklanjanje i oni snose sve troškove. No, često se ne zna ni ko je deponovao, ni kome da se fakturiše čišćenje.

“Nesto sami uočimo i radimo po službenoj dužnosti, nešto nam građani prijave, pa radimo po takvim saznanjima’’, kaže Prelević i dodaje da ovaj konkretan slučaj, dokumentovan fotografijama, njima do sada nije poznat.

Podsjećaju građane da sve nepravilnosti mogu prijaviti na 19800.

ReLOaD2 program finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava, među kojima su Herceg Novi, Tivat, Kotor i Budva, čineći klaster „Coastal Mates”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније