Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG [ I. P. ]

27. 01. 2022. 08:03   >>  08:04

STUDIJA POKAZALA

Zagađenje vazduha uništava oprašivače

Najznačajniji oprašivači smanjuju svoju produktivnost na biljkama koje rastu u zagađenim sredinama do čak 30 odsto, rezultati su istraživanja objavljenog u časopisu “Environmental Pollution”.

Tim britanskih istraživača izložio je polja crne slačice različitim nivoima ozona i azotnih oksida, koji se emituju sa izduvnim gasom dizela i posmatrao efekat na lokalne oprašivače, uključujući pčele, moljce i leptire.  

„Znali smo iz naših prethodnih laboratorijskih studija da izduvni gasovi dizela mogu imati negativne efekte na oprašivače insekata, ali uticaji koje smo otkrili na terenu bili su mnogo dramatičniji nego što smo očekivali“, rekao je Robi Girling, vanredni profesor agroekologije na Univerzitetu u Ridingu i koautor studije.

On je pojasnio da nalazi sugerišu da bi zagađenje vazduha moglo biti značajan faktor u globalnom opadanju pčela, što je povezano sa upotrebom pesticida, herbicida i porastom nivoa ugljen-dioksida.

„Nalazi su zabrinjavajući jer se ovi zagađivači obično nalaze u vazduhu koji mnogi od nas udišu svakog dana“, rekao je Džejms Rajals, naučni saradnik na Univerzitetu Reding i glavni autor studije.

On je zaključio da pored poznate činjenice da su ovi zagađivači loši za naše zdravlje, sada prvi put dolazimo da dramatičnog saznanja da bi oni mogli značajno uticati na smanjenje broja oprašivača, ključnih za funkcionisanje biodiverziteta. i aktivnosti koje smo primetili pokazuju da postoje i jasne implikacije za prirodne ekosisteme od kojih zavisimo.

Na zemlji postoji oko 250 hiljada biljaka cvjetnica, koje bez oprašivanja ne bi opstale. U njihovom oprašivanju vjetar učestvuje sa deset, a insekti sa 90 odsto. Od broja biljaka koje oprašuju insekti, pčele učestvuju u devet od 10 slučajeva. Procjena je da bi više od 100 hiljada raznih biljaka nestalo, dok bi makar još toliko opstalo za značajno manjim prinosima ukoliko ih ne bi oprašivale pčele.

Od pčela i njihovog oprašivanja zavisi čak jedna trećina ukupne hrane koju svakodnevno konzumiramo, te nam je zahvaljujući njima svakodnevno dostupno mnoštvo najrazličitijih proizvoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније