Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

17. 01. 2022. 12:06 >> 12:08

ZAŠTIĆENA VRSTA

Ubijanje vidre krivično djelo

Vidra koja je pronađena mrtva juče na Žabljaku trenutno je kod veterinara gdje se vrši obdukcioni pregled, a informacije o uzroku smrti će biti brzo saopštene. Portalu RTCG iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima je saopšteno da je policijski službenik Odjeljenja bezbjednosti Žabljak obavijestio dežurnog tužioca o pomenutoj radnji, “te je u toku preduzimanje mjera i radnji u cilju utvrđivanja da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Vidra koja je pronađena mrtva juče na Žabljaku trenutno je kod veterinara gdje se vrši obdukcioni pregled, a informacije o uzroku smrti će biti brzo saopštene.

Krivični zakon Crne Gore u poglavlju “Ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa”, u članu 309, stavu 2 propisuje kaznu od šest mjeseci do pet godina za svakog ko ko ubija ili povređuje životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama, uz napomenu da će se ovom kaznom kazniti i svako ko znatno ošteti ili razori stanište životinja u okviru zaštićenog područja.

Evropazijska vidra je nacionalno zaštićena vrsta u Službenom listu Crne Gore, broj 76/ 6 i nalazi se na brojnim listama međunarodnih konvencija i direktiva, poput Bernske konvencije- Apendiks 2, Evropske direktive o staništima- Aneks 2 i Aneks 4, CITES Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore.  Prema IUSN crvenoj listi je na mediteranskom dijelu Evrope označena kao ugrožena, a simbol je i Bernske konvencije kao jedna od Natura 2000 vrsta.

    

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније