Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.L.B. ]

23. 12. 2021. 21:04 >> 21:05

DONACIJA NVO ECOPORTALA

Sadnice lovora za čistiji vazduh

Nevladina organizacija „Piper – Za razvoj Pipera“ i Ecoportal donirali su juče deset sadnica lovora Agenciji za zaštitu životne sredine u okviru akcije „Vi nama sadnicu, mi vama knjigu“.

Akcija „Vi nama sadnicu, mi vama knjigu“, sprovodi se u sklopu kampanje "Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru".

Miloš Matković, predstavnik NVO, kazao je da je uprkos tome što Crna Gora ima status ekološke države, situacija na terenu ipak drugačija. On je dodao i da su se priključili akciji kako bi pomogli da se ozelene dvorišta.

"Nije slučajno što smo donarali lovor koji je plemenita biljka. Lovor koji smo donirali je iz naših Pipera i srećni smo što će isti miris koji već godinama oplemenjuje vazduh naših krajeva, sada oplemeniti i neka druga mjesta u Crnoj Gori. Ove akcije sve više imaju podršku stanovnika Pipera. Oplemenili smo dvorište Osnovne skole „Vojin Popović” u Piperima sa nekoliko barskih maslina, čistimo rijeku Zetu od raznoraznog otpada u dijelu gdje svojim tokom prolazi kroz Pipere, a i budućnosti ćemo imati još sličnih akcija", kazao je Matković.

Svi koji donesu sadnice Agenciji na poklon će dobiti publikaciju „Crna Gora – između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet“. Ova knjiga od Nove godine biće i na paviljonu Crne Gore na izložbi Expo 2020 Dubai, svjetskom događaju koji traje do 31. marta 2022.

Darko Saveljić, urednik publikacije, kazao je da knjiga izlazi na tridesetu godišnjicu proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

"Ovo je potvrda da to možemo i postati, samo ukoliko svi damo svoj doprinos. Sadnice će ukrasiti eksterijere bolničkih krugova, domova zdravlja i drugih javnih površina, te škola i univerziteta u zemlji. Ovom publikacijom željeli smo građanima Crne Gore predstaviti sve ljepote prirode u našoj zemlji, za koje nažalost većina njih i ne zna. Knjiga predstavlja nulto stanje biodiverziteta Crne Gore, dok su tekstovi pisani jasnim i svima razumljivim jezikom kako bi bili pristupačni kako roditeljima tako i prosvjetnim radnicima. Zbog velikog interesovanja građana i javnosti za pomenutu publikaciju, uspjeli smo da za kampanju „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ obezbijedimo 50 odsto više sadnica u odnosu na do tada prikupljena sredstva", istakao je Saveljić.

Podsjećamo, Ekološka kampanja „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ ima za cilj oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i zdravim stilovima života naših građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније