Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

12. 12. 2021. 12:49 >> 12:50

ŽIVOTNA SREDINA

Evropi potrebni inkluzivni i otporni gradovi

Gradovi imaju ključnu ulogu u tranziciji Evrope ka održivosti i oni treba da se bave ekonomskim, socijalnim i ekološkim pitanjima na integrisan način da bi postigli održivost, a to podrazumijeva da gradovi budu inkluzivni, bezbjedni i otporni, saopšteno je u juče objavljenom izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA) „Urbana održivost u Evropi — putevi za promjene“.

Većina Evropljana živi u gradovima i oni su evropska ekonomska, kulturna i politička središta, ali se suočavaju sa ekološkim i klimatskim izazovima. I pored toga, kako se tvrdi u dokumentu, gradovi imaju ključeve za realizaciju evropskih ambicija održivosti.

Dvije studije, na osnovu kojih je sačinjen Izvještaj, kombinuju teme o životnoj sredini i klimi, pozivajući na bolju integraciju politika za rješavanje složenih i međusobno povezanih izazova “kroz rješenja od kojih svi dobijaju”.

Gradovi su centri inovacija i ekonomskih aktivnosti, ali su takođe pogođeni društvenim izazovima kao što su segregacija, siromaštvo i nejednakost. Izazovi životne sredine za gradove su veliki, od toplotnih udara i poplava, do zagađenja, upravljanja otpadom ili gubitka zelenih površina.

Izvještaj EEA identifikuje nekoliko ključnih prijedloga za poboljšanje održivosti gradova, uključujući poboljšanje kvaliteta lokalnog okruženja, izgradnju kapaciteta za prilagođavanje, obezbjeđivanje dovoljno javnih i prirodnih površina, prelazak na obnovljive izvore energije i poboljšanje energetske efikasnosti i efikasnosti resursa.

Gradovi, kako se zaključuje, treba da poboljšaju kvalitet izgrađenog okruženja, uključujući domove, i da obezbijede socijalnu pravdu i inkluzivno učešće u donošenju odluka.

Danijel Garić, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније