Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

19. 04. 2024. 07:42

Izrael izveo „ograničeni“ kontranapad na Iran

Kompleks u Ishafanu u kojem se vrši obogaćivanje uranijuma

Izraelske rakete pogodile su cilj u Iranu, prenosi američki TV-kanal ABC News, pozivajući se na izjavu visokog američkog zvaničnika. Neposredno nakon toga, o tome su izvijestili i CNN i CBS News. Prema izvorima CNN-a, cilj „nije nuklearni“. Američki mediji navode da je u pitanju „ograničeni napad“, ali ne navode tačne odrednice.

Zvanična potvrda za napad do sada nije stigla ni od izraelske, ni od američke strane. Ipak, iranska vlada odbacuje izvještaje koji tvrde da je Štab bezbjednosti Irana održao hitana sastanak.

Iranski sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su u nekoliko regiona, navodi se u izvještaju državne iranske novinske agencije Irna. A prema iranskoj novinskoj agenciji Fars, kao i iranskoj državnoj televiziji, u blizini aerodroma u Isfahanu „čule su se eksplozije“.

Prema informacijama iranske svemirske agencije, nekoliko malih dronova „uspješno je oboreno“. Iranska državna televizija izvijestila je i da su otkriveni dronovi iznad Isfahana i da su uspješno neutralisani.

Vazdušni prostor očigledno zatvoren

Agencija Mehr izvještava da su letovi za Teheran, Isfahan i Širaz, kao i za aerodrome na zapadu, sjeverozapadu i jugozapadu zemlje, privremeno obustavljeni. Vazdušni prostor iznad nekoliko gradova, uključujući i Isfahan, je zatvoren.

U Isfahanu, oko 350 kilometara južno od Teherana, nalazi se važna baza iranske vojske i postrojenja povezana s iranskim nuklearnim programom. Prema agenciji Rojters, iranska državna televizija izvještava da su postrojenja za nuklearno naoružanje netaknuta.

Iran je tokom prošlog vikenda napao Izrael stotinama dronova, krstarećih raketa i projektila. Razlog je navodno bio izraelski napad na iransko diplomatsko predstavništvo u sirijskom glavnog gradu Damasku, u kojem su početkom aprila ubijena dva generala iranske Revolucionarne garde.

Američki mediji u četvrtak uveče su izvijestili da je Izrael obavijestio Bijelu kuću da će kontranapad biti izvršen u naredna dva dana.

Iranski ministar spoljnih poslova upozorava

Iranski ministar spoljnih poslova Husein Amirabdolahijan upozorio je Izrael samo nekoliko sati ranije da neće tolerisati vojnu akciju protiv svoje zemlje. „U slučaju da izraelski režim ponovo krene u avanturu i djeluje protiv interesa Irana, naš sljedeći odgovor biće brz i na najvišem nivou“, rekao je u on četvrtak u sjedištu Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN.

vet/phw/fš (dpa/afp/rojters)

 

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније