Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 07. 2015. 16:27   >>  16:20

PODACI CKCG

Za četiri godine u CG ušlo 9.000 migranata

Od početka ove godine do 1. jula, u Crnu Goru je stiglo 1.488 migranata, od čega je bilo 100 maloljetnih. Najveći broj njih iz Sirije, pa potom iz Eritreje, saopštio je Crveni krst Crne Gore.

Kako navode u saopštenju u posljednje četiri godine u Crnu Goru je ušlo oko 9.000 migranata, od čega je njih 8.500 podnijelo zahtjev za azil.

Crveni krst Crne Gore je tražiocima azila pomagao, prije svega, preko Centra za tražioce azila, obezbjeđivanjem humanitarne pomoći, kao i prilikom uspostavljanja porodičnih veza.

„U toku je obuka volontera za pružanje psiho-socijalne podrške, pa će u budućem periodu volonteri Crvenog krsta, kroz radionice, pružati tražiocima azila psiho-socijalnu podršku tokom njihovog boravka u Crnoj Gori“, poručuju iz CKCG.

Kako navode u saopštenju migracije su rastući fenomen koji pogađa svaku zemlju.

 „Sve veći broj ljudi je primoran da napusti svoje domove i zajednice, iz brojnih razloga, uključujući konflikte, progone, nesreće i siromaštvo.

Mnogi migranti uspiju da se prilagode u novim zajednicama, dok se drugi suočavaju sa poteškoćama i njihove potrebe su primarna briga i fokus u aktivnostima nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca“, poručuju iz CKCG. 

Crveni krst i Crveni polumjesec pozivaju na humanitarni pristup kako bi se rješavale ugroženosti migranata i pomoglo se njihovo jačanje.

„Iz ovih razloga je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca ponovo uputila poziv ka 194 zemlje potpisnice Ženevskih konvencija da se ljudima u pokretu obezbijedi poštovanje njihovih ljudskih prava i zaštita“, poručuju iz CKCG.

Pozivaju Vlade i javnost da poštuju dostojanstvo i obezbijede sigurnost i dobrobit svih migranata, da garantuju migrantima pristup međunarodnim procedurama zaštite, da prestanu da etiketiraju migrante kao „ilegalne“.

Pored toga CKCG traži promovanje različitosti, nenasilja i povećanje socijalne kohezije između migranata i zajednica u koje dođu.

„Danas pozivamo sve ljude da se priključe globalnom pozivu kako bi svi imali jednaku odgovornost u zaštiti humanosti, jer humanost je univerzalna, a život migranata nije manje vrijedan od ostalih“, zaključuju se u saopštenju CKCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније