Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2015. 21:51 >> 21:46

"DE FACTO STRONG"

Za 21 nevladinu organizaciju 130 hiljada eura

U Podgorici je danas predstavljen program „De Facto Strong“, putem kog je, zahvaljujući fondovim Evropske unije (EU), obezbijeđeno 130 hiljada eura za 21 nevladinu organizaciju u Crnoj Gori.

Prezentaciju programa, koji je podržan kroz “IPA 2013 Civil Society Facility Montenegro Programme”, koji finansira EU, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, organizovao je Fond za aktivno građanstvo – fAKT.

Kako je saopšteno, program je pokrenut u cilju podrške izgradnji kapaciteta organizacija građanskog društva za učešće u razvoju zajednice i pružanja usluga/servisa građanima.

Direktorica Fonda za aktivno građanstvo, Anica-Maja Boljević, saopštila je da je 40 organizacija građanskog društva (OGD) prošlo je devetodnevnu obuku kroz III trening modula, na temu organizacijskog i strateškog razvoja, povećanje transparentnosti i odgovornosti OGD, strateškog javnog zagovaranja i razvoja politika, umrežavanja i razvoja koalicija.

„Od njih četrdeset, 21 organizacija dobila je finansijsku podršku u visini od pet do deset hiljada eura“, rekla je ona.

Prema riječima Boljević, ta nevladina fondacija je od svog osnivanja 2008. ukupno podržala 265 projekata OGD, u ukupnom iznosu od preko 1,3 miliona eura, pri čemu je samo kroz taj program izdvojeno 130 hiljada eura za organizacije iz 12 crnogorskih opština.

Kako se navodi, Delegacija EU u Podgorici konstantno radi na tome da EU fondovi za crnogorske organizacije građanskog društva postanu što inkluzivniji.

„Svi ćemo se složiti da rad građanskog društva doprinosi jačanju fundamentalnih vrijednosti koje su u srcu Evropske unije. Sloboda izražavanja, slobodni mediji, poštovanje manjina, dobro upravljanje, ljudska prava – sve su to ključni činioci izgradnje participativne demokratije u Crnoj Gori“, kazao je Romain Boitard iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

On je saopštio da su organizacije građanskog društva u Crnoj Gori, uz podršku EU fondova, uključene u razne oblasti, kao što su analiza politika, nadgledanje rada Vlade, pružanje socijalnih servisa, ili podrška centralnim i lokalnim vlastima u kreiranju ili unapređenju javnih dobara.

Kako je dodao, neke od ovih aktivnosti su još uvijek ad hoc, osmišljene da budu u skladu sa prioritetima donatora, i često bivaju kao odgovor na EU zahtjeve.

„Današnji događaj pokazuje kako EU fondovi za civilno društvo dopiru i do manjih organizacija, do organizacija iz lokalnih zajednica. Od 2009. godine, tzv. “sub-granting” je postao integralni dio Poziva za projekte civilnog društva, koje objavljuje EU Delegacija. Prepoznali smo veliki potencijal ovog mehanizma za adresiranje potreba šireg civilnog sektora u Crnoj Gori“, naveo je Boitard.

On je naglasio da EU brine pitanje održivosti civilnog društva i pozvao nevladine organizacije da iskoriste svaku moguću priliku koja im se pruža da steknu nova znanja i vještine, da se međusobno umrežavaju i ojačaju identitet svojih organizacija.

„Obezbjeđivanje sredstava je posao, i čak i u maloj zemlji kao što je Crna Gora, organizacije građanskog društva moraju posvetiti neke od svojih resursa obezbjeđivanju svoje održivosti. I zato što je to posao, on iziskuje određena znanja i vještine, koje su više od pisanja savršenog predloga projekta“, kazao je Boitard.

Na današnjem događaju predstavljena su i tri projekta organizacija podržanih kroz program “De Facto Strong”: Udruženje za razvoj civilnog društva – Bijelo Polje, Građanski kreativni centar – Cetinje i Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“ – Budva.

Udruženje za razvoj civilnog društva (URCD) je neprofitno udruženje građana i građanki iz Bijelog Polja osnovano 2003.

„URCD u okviru programa 'De Facto Strong' realizuje projekat 'Izgradnja kapaciteta organizacije za pružanje servisa građanima i građankama u opštini Bijelo Polje'. Ciljna grupa su članice i volonterke organizacije, predstavnici i predstavnice organa lokalne uprave, Centra za socijalni rad, Dnevnog centra 'Tisa', Biroa rada i mediji“, kazala je koordinatorka programa URCD, Mirsala Tomić.

Kako je saopšteno, predviđene projektne aktivnosti odnose se na organizovanje i realizaciju obuke – treninga iz oblasti strateškog planiranja, izradu strateškog plana organizacije, pripremu, izradu i distribuciju informativno-edukativnog materijala, realizaciju studijske posjete.

„Do sada je realizovana obuka/trening za deset članica i volonterki organizacije iz oblasti strateškog planiranja. 10. oktobra 2015. se očekuje završetak projektnih aktivnosti“, kazala je Tomić.

Građanski kreativni centar sa Cetinja je, kako je saopšteno, omladinska organizacija koja se bavi unapređenjem položaja mladih i rješavanjem problema sa kojima se suočava ova populacija.

Projektom „CreAktive”, dodaje se, imaju za cilj da motivišu i edukuju mlade da postanu aktivni članovi zajednice, a istovremeno da prate implementaciju omladinske politike na lokalnom nivou i daju preporuke za njeno unapređenje.

„Projektom smo planirali da unaprijedimo saradnju sa opštinama Cetinje, Kotor i Tivat, kroz izgradnju kapaciteta i umrežavanje formalnih i neformalnih grupa mladih, uključujući i lokalne kancelarije za mlade, na poljima omladinske politike i aktivizma“, kazala je Dejana Dizdar iz te organizacije.

Iz sva tri grada je, kako je navela, uključeno po 15 mladih u realizaciju projekta, koji će imati priliku da prođu obuku na teme – „Od ideje do akcije“, „Izgradnja kapaciteta“ i „Upoznavanje sa omladinskom politikom“, a kasnije i da predstave u sva tri grada ono što su postigli do sada.

Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“ Budva osnovano je početkom 2013. na inicijativu roditelja osmoro djece sa smetnjama u razvoju iz Budve.

„Nepostojanje servisa podrške za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju u Budvi, i težak položaj ove djece u zajednici i njihovih porodica doveli su do osnivanja 'Puževe kućice'. Danas posle dvije godine okupljamo 29 članova“, kazala je Nataša Anastasov iz te organizacije.

Kako je rekla, projektom, koji je podržan kroz program „De Facto Strong“, to udruženje postavilo je kao cilj unapređenje servisa podrške za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju u Budvi kroz jačanje kapaciteta organizacije.

„Organizovanje radionice za članove Udruženja i volontere na temu informacione tehnologije, djeca i internet, te psihološke radionice, samo su neke od aktivnosti koje ova organizacija uspješno realizuje“, dodala je Anastasov.

(Mina)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније