Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 04. 2013. 16:01 >> 16:01

PREDLOG ZAKONA

Kažnjavaće djela učinjena iz mržnje

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim je, između ostalog, predviđeno izvršenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, kao i posebna okolnost za odmjeravanje kazne za krivično djelo učinjeno iz mržnje.

 

Pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević kazala je da su izmjenama opšteg dijela Krivičnog zakonika date definicije žrtve, imovinske koristi i mita.

„Proširene još dvije mjere bezbjednosti, i to zabrana približavanja i udaljavanje iz stana“, kazala je Lakočević novinarima nakon sjednice Vlade.

Ona je navela da je, u posebnom dijelu Krivičnog zakonika, predloženo dalje unaprjeđenje brojnih postojećih rješenja, kao i uvođenje drugih krivičnih djela.

„To su mamljenje djeteta u cilju vršenja djela protiv polne slobode, protivzakonito zapošljavanje, dogovaranje ishoda takmičenja, manipulacija na tržištu hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumentata, trgovina djelovima tijela, oštećenja ozonskog omotača i ometanje pravde“, kazala je Lakočević.

Istakla je da je dopunjeno krivično djelo iz člana 266 koje se odnosi na nedozvoljeno bavljenje berzanskom, bankarskom i djelatnošću osiguranja.

Lakočević je navela da su najvažniji razlozi za izmjene i dopune Krivičnog zakonika usaglašavanje sa pravnim tekovinama Evropske unije, konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima.

Ona je kazala da se osavremenjavanje opšteg i posebnog dijela Krivičkog zakonika vrši na osnovu dobre prakse drugih evropskih krivično-pravnih sistema.

 

Izvor: Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније