Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 06. 2015. 14:59 >> 14:50

ZA NEPUNE TRI GODINE

U Crnoj Gori urađeno 30 transplantacija

U Crnoj Gori je od septembra 2012. godine, kada je počeo program, urađeno 30 transplantacija organa, saopštila je danas nacionalni koordinator Marina Ratković.

Ona je kazala da su urađene dvije dvojne transplatacije pankreasa i bubrega za pacijente koji su crnogorski i hrvatski državljani, a koji su, kako je rekla, bili na listi čekanja i dobili dvojne organe.

"Za poslednje dvije godine, od započinjanja programa transplatacije 25. septembra 2012.godine, U Crnoj Gori je, izvršeno 30 transplantacija, od čega su 23 žive srodne transplantacije bubrega, jedna kadaverična od osobe koja je bila moždano mrtva", rekla je Ratković.

Prema njenim riječima, ti pacijenti nemaju osnovnu problematičnu bolest za transplantaciju, a to je, kako je kazala, šećerna ili bubrežna bolest.

Ratković je pojasnila da su iz Kliničkog centra Crne Gore ispitali oko 130 ljudi i dobili 23 koji su na listi čekanja.

"Urađene su 24 transplantacije u KCCG, a dvije sa liste eurotransplata jer smo preko Hrvatske uspjeli i mi da budemo među članicama eurotransplata, što mogu samo države koje su članice Eurozone", kazala je ona.

Kako je saopštila Ratković, urađene su i dvije trasplatacije jetre. "Urađena je i transplatacija srca, koja se iskompikovala i taj pacijent je preminuo u oktobru 2013. godine", navela je ona.

"U novembru planiramo transplatacije neistokrvnih krvnih grupa gdje je imunološki rizik veoma visok. To su veoma kompleksni i intenzivni protokoli kod takvih pacijenata", najavila je Ratković.

Ratković je kazala da troje djece čekaju transplataciju jetre, srca i pluća.

Prema njenim riječima, na listi čekanja za transplataciju bubrega je između 36 i 40 pacijenata, 12 do 13 jetre, a za srce je, kako je dodala, ispitivanje u toku.

"Ako bismo od ukupno umrlih sa teritorije Crne Gore imali samo jednog donora na mjesec, mi bismo za godinu listu čekanja za transplataciju bubrega sveli na nulu", smatra Ratković.

Ona je najavila da će biti ponovo procesuiran Zakon o transplataciji u crnogorskoj Skupštini.

"Od 2009. godine niko od naših pacijenata nije kupio organ, što je protivno zakonu i ljudskom moralu, a veliki je uspjeh za crnogorski zdravstveni sistem, kao i cijelu ržavu", zaključila je Ratković.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније