Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 06. 2015. 13:26   >>  13:39 2

PUTNICI IZ NK

Ukinuti zabranu prolaska autobusa

Grupa putnika, koji svakodnevno na posao u Podgoricu putuju iz Nikšića, uputila je pismo gradonačelnicima dvije opštine, Slavoljubu Stijepoviću i Veselinu Grboviću, u kome izražavaju nezadovoljstvo zbog odluke Komunalne policije da zabrani prolaske autobusa iz Nikšića i Danilovgrada kroz centar Podgorice i za sjutra najavila protest.

“Pošto definitivno spadamo u kategoriju diskriminisanih građana Crne Gore, obavještavamo Vas, kao i javnost ove države, da ćemo sjutra u 10 i 30 održati protest ispred zgrade podgoričkog gradonačelnika, sa osnovnim ciljem: da se improvizovano stajalište kod Duvanskog kombinata privede namjeni”, piše u pismu građana.

Tanja Knežević Perišić, koja, u ime putnika, potpisuje pismo za gradonačelnike, istakla je da putnici dnevno prelaze po 120 kilometara da bi zaradili platu.

“Mogu Vam reći, u ime svih, da je poprilično mučno voziti se autobusima, koji su većinom stari, buđavi, bez normalne klimatizacije, prašnjavih zavjesa i klimavih sjedišta. Ipak, i oni su nam dobri, jer velika većina nas izlazi ili kod Delte ili kod Duvanskog, pa onda opet dio puta prelazi pješke do željene destinacije”, navodi se u pismu.

Putnici smatraju da je to što moraju da pješače četiri kilometra od tzv. cetinjskih semafora, “cinizam ravan problemu plaćanja dolaska na posao na vrijeme.”

Ističu da u tom dijelu grada nema taksija, ni gradskog prevoza, te da autobuska karta od Nikšića do Podgorice i nazad košta šest eura.

“Uz taksi koji bi još trebali plaćati, avantura dolaska i odlaska 'po glavi putnika' prelazi 10 eura dnevno, pa kako da to bilo ko od nas može priuštiti?” navodi se u pismu.

Knežević Perišić smatra da pozivanje na Zakon o drumskom saobraćaju iz 2005, kao i na dvije dopune tog zakona, kao “osnov” nepisane odluke o promjeni režima međugradskog saobraćaja nijesu dovoljni da se takva odluka i zvanično objavi.

“Čak ni u Pravilniku o utvrđivanju daljinara i određivanju minimalnog vremena trajanja vožnje, ne piše gdje mora biti stajalište za međugradski promet putnika. Samo u članu 2 stoji da se, parafraziram, prevoznik obavezuje da se stajališta i stanice određuju po utvđenom daljinaru i da se udaljenost od 0.49 kilometara tretira kao kilometar niže, odnosno kao kilometar više”, dodala je ona.

Putnici se pitaju koji je organ donio odluku o privremenom stajalištu, koji je organ donio odluku o ukidanju privremenog stajališta, koji je to viši organ potvrdio, da li odluke o stajalištima podliježu javnoj raspravi, da li je ista održana, gdje su te odluke objavljene i slično.

“Sigurni smo da resor gradske uprave nema odgovore na ova pitanja”, ističu.

Pitaju i “zašto nekome toliko smeta stajalište kod Duvanskog kombinata”, koje, kako su dodali, olakšava dolazak na posao.

“Svi mi bi bili puno srećniji da možemo da radimo u svom gradu-ali eto, radimo u Podgorici; sav svoj radni potencijal ugrađujemo i mi u ovaj grad, zato ste u obavezi da nam pružite iste uslove kao i drugima. Nadamo se da će se našoj inicijativi i protestu pridružiti i studenti, svi oni koji traže usluge KBC-a ne samo iz Nikšića, već i Danilovgrada i Cetinja, jer su u istim problemima kao i mi”, zaključuje se u pismu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније