Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 06. 2015. 13:05   >>  12:56 13

NVO POZVALE

"Podići spomenik žrtvama deportacije 1992."

Centra za građansko obrazovanje (CGO), Centar za žensko i mirovno obrazovanje(ANIMA), Akcija za ljudska prava i Savjet za građansku kontrolu policije ponovili su danas inicijativu za podizanje spomen-obilježja žrtvama deportacije izbjeglica 1992. u Herceg Novom. Inicijativa je prvobitno podnijeta 2011, ali podnosioci na nju nijesu dobili odgovor.

"Podsjećamo, u maju i junu 1992., najmanje 66 izbjeglica bošnjačke nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine nezakonito je uhapšeno na teritoriji Crne Gore, a zatim isporučeno njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini. Samo 12 osoba deportovanih iz Crne Gore uspjelo je da preživi mučenje u koncentracionim logorima", navodi se u zajedničkom saopštenju NVO.

Kako su naglasili, najviše izbjeglica lišenih slobode dovedeno je u Centar bezbjednosti Herceg Novi, koji je služio kao sabirni centar, odakle su 25. maja 1992. autobusima transportovani u koncentracioni logor u Foči, odnosno 27. maja 1992. na neutvrđenu lokaciju u istočnoj Bosni, gdje su svi ubijeni. Još uvijek nijesu pronađeni posmrtni ostaci svih žrtava.

"Ove godine, 25. maja, nevladine organizacije su obilježile 23. godišnjicu ovog ratnog zločina memorijalnim skupom ispred zgrade Centra bezbjednosti Herceg Novi. Organizatori skupa su, podržani od strane predstavnika NVO “Broj 19“, Pokreta za neutralnost Crne Gore, članova porodice pok. Osmana Bajrovića, žrtve deportacije, i predstavnika odborničkih klubova Skupšine opštine Herceg-Novi Milovana Baždara i Dragana Šimraka ponovili inicijative da se u Crnoj Gori proglasi Dan sjećanja na žrtve deportacije i podigne spomenik upravo na mjestu odakle su žrtve deportovane, u dvorištu zgrade područne jedinice Uprave policije Herceg-Novi", navodi se u inicijativi NVO, koja je adresirana na ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, ministra kulture Pavla Goranovića i Predsjednika Opštine Herceg Novi Nikolu Nikšu Gojkovića.

Podnosioci inicijative se pozivaju i na rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 60/147, kojom je propisano  da reparacije za žrtve uključuju i mjere satisfakcije, među kojima su i “komemoracija i odavanje počasti žrtvama”.

"Vlada Crne Gore donijela je odluku 25. decembra 2008. o sudskom poravnanju sa porodicama žrtava i preživjelim žrtvama deportacije 1992. godine. Na ovaj način, Crna Gora je prihvatila činjenicu da se zločin dogodio i da su žrtve stvarne. Činjenica da pravosuđe još uvijek nije utvrdilo individualnu krivičnu odgovornost za taj zločin nema uticaja na odavanje počasti žrtvama koje su nesporne. Porodice žrtava istakle su značaj koji bi ovakav spomenik imao za njih, s obzirom na činjenicu da znatan broj posmrtnih ostataka, posebno ljudi deportovanih i ubijenih 27. maja 1992, još uvijek nije pronađen i sahranjen", saopštili su iz NVO.

Oni napominju da, prema zakonu Crne Gore,  spomen-objekta može podići država, opština, mjesna zajednica, vjerska zajednica i drugo pravno lice. 

"Podizanjem spomen-obilježja bi i država Crna Gora, u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija, obezbijedila kontinuirano i upečatljivo obrazovanje policijskih snaga, obezbijedila sjećanje na žrtve i postala primjer za uzor državama u regionu", smatraju potpisnici inicijative.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније