Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 04. 2013. 13:15   >>  13:15

GUŽVA U SPUŽU

Umjesto zatvora rad u javnom interesu

Crna Gora će promovisati alternativne sankcije i rad u javnom interesu, radi rješavanja problema prenatrpanosti zatvora, saopšteno je na predstavljanju projekta Podrška reformi sistema izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori.

Projekat, vrijedan 700 hiljada eura, sprovodi Ministarstrvo pravde, a finansira ga Evropska unija.

Generalni direktor Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Slavica Rabrenović kazala je da prema podacima od marta, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija boravi 1.318 osuđenih i pritvorenih osoba, i da je najveća prenatrpanost u Kazneno popravnom domu, u kome se nalazi 721 osuđenik, a čiji je kapacitet 470 .

Ona je rekla da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti promovisanju alternativnih sankcija kod odraslih osoba ali i maloljetnih prestupnika, i jačanju trenda izricanja alternativnih sankcija.

Ambasador Njemačke Pius Fišer kaže da je glavni problem u zatvorskom sistemu u Crnoj Gori je prenatrpanost dva zatvora.

"Sa samo 650 hiljada stanovnika, imate oko 1,5 hiljada zatvorenika, i još toliko osuđenika koji čekaju da se oslobodi mjesto kakao bi odslužili kaznu”, rekao je on.

Prema riječima Fišera, nepotrebno je objašnjavati da takva situacija nije održiva.

„Rješenje nije u izgradnji više zatvora kako bi se zaključao svako, pa i onaj ko je osuđen na manju kaznu ili prekršaj. Zato rješenje smanjenja natrpanosti zatvora prije treba rješavati u boljem korišćenju mogućnosti alternativnih kazni ili rada u javnom interesu”, pojasnio je on.

Fišer je naveo da će taj sistem rješavanja problema biti jeftiniji, održiviji i da će doprinijeti da se na bolji način pomogne počiniocima krivičnih djela da postanu korisni članovi društva i da se bolje rahabilituju u zajednicama.

Ministar pravde Duško Marković kazao je da će projekat, koji je počeo u januaru ove, i trajaće do jula 2014. godine, obuhvatiti sve segmente reforme, počev od normativnog okvira na najvišem nivou, s akcentom na osposobljavanju kadra za primjenu alternativnih sankcija.

On je rekao da se reforma zatvorskog sistema ne smije odlagati, i zahtijeva tijesnu saradnju sa državama koje imaju razvijene metode i postupke u izvršenju krivičnih sankcija.

Ambasador Evropske unije Mitja Drobnič kazao je da Crna Gora ulazi u zahtjevnu fazu pregovaračkog procesa, u kojoj će biti potrebni kontinuirani napori.

On je podsjetio da su Crnoj Gori potrebni mjerljiviji rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i da je neophodna ustavna reforma, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније