Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 06. 2015. 13:40 >> 13:32

RADNO TIJELO NPM

Za bolju prevenciju i borbu protiv torture

Institucija Zaštitnika ljudskih prava formirala je Radno tijelo koje čine stručnjaci za različite oblasti i koje bi trebalo da doprinese efikasnijoj prevenciji i borbi protiv torture.

Zaštitnik ljudskih prava određen je, Zakonom o tom organu, da obavlja poslove preventivnog mehanizma za zaštitu lica lišenih slobode od mučenja i drugih oblika surovog i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja.

Nacionalni preventivni mehanizam (NPM) vrši mjere sprječavanja mučenja i drugih oblika surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, kroz redovne i kontrolne obilaske mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode ili kojima je ograničena sloboda kretanja, odlukom suda ili drugog državnog organa.

Novoformirano Radno tijelo NPM čini 11 stručnjaka iz oblasti penologije, psihijatrije, psihologije, defektologije, sudske medicine, sociologije i andragogije.

Iz Institucije Ombudsmana su agenciji Mina saopštili da je Radno tijelo formirano na osnovu Zakona o Zaštitniku ljudskih prava.

„Radi vršenja određenih poslova prevencije torture za koje su neophodna specijalistička znanja, Zaštitnik obrazuje radno tijelo od stručnjaka iz odgovarajućih oblasti”, navodi se u Zakonu.

Iz Institucije Zaštitnika su kazali da taj organ za svaki pojedinačni obilazak mjesta u kom su smještene osobe lišene slobode, u svojstvu NPM-a, obrazuje tim u čiji sastav ulaze odabrani članovi Radnog tijela.

Izbor stručnjaka za svaki pojedinačni obilazak, kako su naveli, određuje se na osnovu stručne oblasti za koju se Zaštitnik opredijeli da mu je potrebna, u zavisnosti od mjesta koje obilazi, struktire lica lišenih slobode i teme koja je predmet tog konkretnog obilaska.

“Nakon obilaska, tim sačinjava jedinstveni izvještaj o nalazima stanja i uslova u kojima borave lica lišena slobode, donosi zaključke i daje lepezu preporuka za unapređenje stanja koje su utemeljene na naučnoj i stručnoj osnovi”, kazali su iz Institucije Zaštitnika.

Stručan rad NPM-a je, kako su kazali, garancija boljeg i naprednijeg stanja u prevenciji torture u Crnog Gori.

“Radno tijelo ne djeluje kao kolektiv, već članovi radnog tijela učestvuju u radu NPM tima pojedinačno kao stručnjaci iz svoje oblasti, sagledavajući i ocjenjujući stanje i uslove u kojima borave lica lišena slobode iz svog stručnog ugla, prema doktrini nauke koja je njihova specijalnost”, objasnili su iz Institucije Zaštitnika.

Članovi Radnog tijela su doktori iz obasti psihijatrije, Ljiljana Vučelić, Aleksandar Tomčuk i Olivera Vulić Kralj, iz oblasti sudske medicine Nemanja Radojević, penologije i kriminologije Velimir Rakočević i Vesna Ratković, psihlogije Marija Stijepović, Danijela Brajković i Zorica Minić, andragogije Ljiljana Garić, dok je član za oblast sociologije Milan Radović.

Kako su kazali iz Institucije Zaštitnika, kriterijumi za izbor članova radnog tijela NPM-a su radno iskustvo na poslovima sa visokom stručnom spremom u odgovarajućoj oblasi, stručno usavršavanje u odgovarajućoj oblasti, objavljeni naučni i stručni radovi u odgovarajućoj oblasti, kao i iskustvo u oblasti prevencije i zaštite od torture.


(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније