Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 05. 2015. 11:48 >> 11:40

PRISTUPAČNI OBJEKTI

Mobilna aplikacija za bolju informisanost OSI

Mobilna aplikacija OSI Info, koju je Udruženje paraplegičara razvilo uz finansijsku podršku Telenor fondacije, omogućiće osobama sa invaliditetom bolju informisanost o pristupačnim objektima na teritoriji opština Podgorica, Cetinje, Budva i Pljevlja.

Udruženje paraplegičara Podgorica, uz podršku Telenor fondacije realizovalo je projekat OSI Info, u okviru kog je urađena mobilna aplikacije za android pametne uređaje s ciljem da obezbijedi bolju informisanost osoba sa invaliditetom o pristupačnim objektima.

Kako je saopšteno iz Udruženja, aplikacija „OSI Info“ za Android pametne uređaje može se besplatno preuzeti sa Google Play prodavnice, a prva je i jedina aplikacija te vrste u Crnoj Gori.

„Udruženje paraplegičara Podgorica je nakon pet mjeseci rada finalizovalo realizaciju projekta „OSI Info“, čiji je glavni cilj projekta bio izrada online web platforme, baze podataka i aplikacije za android pametne uređaje kojom je omogućena bolja informisanost lica sa invaliditetom o pristupačnim objektima“, kaže se u saopštenju.

Pomoću aplikacije, osobe sa različitim vrstama invaliditeta, a prvenstveno korisnici invalidskih kolica dobiće informaciju da li su, i u kojoj mjeri određeni objekti u javnoj upotrebi pristupačni njihovim potrebama.

„Osim što je jednostavna za korišćenje, omogućujući korisnicima lak i brz uvid u sve objekte koji sadrže elemente pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, aplikacija pruža mogućnost i filtriranja po kategoriji objekata, elementima pristupačnosti, „ključnoj riječi“, kao i na koji način će se prikazati samo željene lokacije na mapi“, kaže se u saopštenju.

Korisnici će imati mogućnost da budu obavještavani i o vijestima iz oblasti bliskim osobama sa invaliditetom jer se iste preuzimaju sa portala Disabilityinfo kao i sa sajta Udruženja paraplegičara Podgorica.

„Uz pomoć jednostavnog korisničkog interfejsa i preglednosti aplikacije, svaki korisnik može da dobije informacije o adresi, broju telefona, radnom vremenu kao i spisak svih elemenata pristupačnosti koje traženi objekat sadrži“, naveli su iz te organizacije.

Pojasnili su da je dodata i opcija kojom se na pametnom telefonu korisnika prikazuje uputstvo kako sa lokacije na kojoj se korisnik trenutno nalazi najlakše može doći do traženog objekta.

„U narednom periodu, aktivnosti Udruženja paraplegičara Podgorica će biti usmjerene na proširivanju aktivnosti u cilju obilaska, ažuriranja i unosa podataka iz drugih opština Crne Gore koje nijesu bile obuhvaćene u ovom trenutku“, poručili su iz Udruženja.


(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније