Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 05. 2015. 11:36 >> 11:29

SAVJETOVANJE CIGRÉ

Najnovija znanja i iskustva iz elektroenergetike

Crnogorski komitet Međunarodnog vijeća za velike električne mreže CG KO CIGRÉ održava svoje IV savjetovanje od 11. do 14. maja u Igalu – Herceg Novi.

IV savjetovanje CG KO CIGRÉ otvorio je sinoć dr Vladimir Kavarić, ministar ekonomije u Vladi Crne Gore. U toku ceremonije otvaranja, Aleš Kregar iz ELES-a (Slovenija) održao je predavanje na temu “Uticaj dalekovoda na okolinu, zakonodavstvo i iskustva”.

„U skladu sa ciljevima CIGRÉ, Savjetovanje će stručnoj javnosti prezentovati najnovija znanja i iskustva iz oblasti elektroenergetike. U 106 referata obuhvaćene su mnoge teme značajne za elektroenergetski sistem u oblasti proizvodnje, prenosa, distribucije električne energije i zaštite životne sredine. Zbog toga očekujemo da će naše IV savjetovanje okupiti značajan broj stručnih i naučnih radnika i poslovnih ljudi iz elektroenergetskih kompanija, industrije, projektantskih, konsultantskih, naučno-istraživačkih organizacija i fakulteta iz Crne Gore i iz regiona“, saopšteno je iz CG KO CIGRÉ.

Učesnici Savjetovanja, navodi se, imaće mogućnost da u diskusijama koje će biti vođene na sjednicama Studijskih komiteta daju svoj doprinos rješavanju aktuelnih problema u elektroenergetskom sektoru Crne Gore, u kome predstoje brojne aktivnosti u narednom periodu.

„U tom pravcu, glavni zajednički cilj Savjetovanja jeste da se donosiocima odluka u oblasti elektroenergetike skrene pažnja da Crna Gora treba, u što kraćem periodu, prestane biti uvoznik električne energije. Čini se da je krajnje vrijeme da se pristupi stvoranju uslova za intezivan razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori, za modernizaciju proizvodnih i prenosnih objekata, za izgradnju novih izvora električne energije, za korišćenje obnovljivih izvora energije, a posebno hidro energije, energije Sunca i energije vjetra“, kazali su iz CG KO CIGRÉ.

Podsjetili su da je već počela realizacija projekta za povezivanje elektroenergetskog sistema Crne Gore sa Italijom preko podmorskog kabla, izgradnja 400/110 kV transformatorske stanice, kao i da se očekuje uskoro i početak izgradnje dalekovoda 400 kV Grbaljska Lastva-Pljevlja.

„Na pomolu je još organizovaniji pristup energetskoj efikasnosti. Smatramo da je konačno došlo vrijeme da se počne sa izgradnjom drugog bloka TE Pljevlja“, ocijenili su iz te organizacije.

Ističu da je t tim aktivnostima uloga Crnogorskog komiteta CIGRÉ značajna, jer se, kako su kazali, očekuje da će eksperti koje okupljaju, uz već uspostavljenu dobru komunikaciju sa ekspertima iz okruženja i šire, pomoći uspješnoj realizacije zacrtanih aktivnosti i projekata u energetskom sektoru.

Najavljeno je da Savjetovanje počinje danas ujutro sa Okruglim stolom “Budućnost elektroenergetike Crne Gore” i ima za cilj da ukaže na neophodnost prekidanja višedecenijske potpune pasivnosti u oblasti korišćenja raspoloživih energetskih potencijala u Crnoj Gori.
„Stručni rad Savjetovanja biće propraćen Tehničkom izložbom i poslovnim prezentacijama domaćih i inostranih kompanija na kojima će biti prezentirana najnovija dostignuća i mogućnosti u oblastima povezanim sa elektroenergetskom djelatnošću“, pojašnjava se u saopštenju.

Pokrovitelj Savjetovanja je Crnogorski elektroprenosni sistem – CGES iz Podgorice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније