Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 05. 2015. 17:46 >> 17:39

SINDIKAT ZIKS-a

Otvoriti slučaj napada na zatvorske policajce

Sindikat Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) pozvao je osnovnog državnog tužioca da ponovo otvori slučaj napada zatvorenika na zaposlene u ZIKS-u koji se desio u januaru i u kom je, kako su podsjetili, više zaposlenih povrijeđeno.

„Pozivamo osnovnog državnog tužioca, s obzirom na to da još nije došlo do zastarijevanja, da ponovo otvori izviđaj o teškom incidentu i obuhvati sve počinioce, jer ono što se desilo tog dana ima sve elemente bića krivičnog djela pobuna lica lišenih slobode“, poručili su iz ZIKS-a, prenosi Mina.

Predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a Nenad Rakočević, objasnio je da je to neophodno da se ne bi od odgovornosti amnestirali svi izvršioci napada, ne samo na službenike ZIKS-a, već i, kako je kazao, na državu Crnu Goru.

„Na taj način bi pokazali spremnost da se štiti i društvo i država od štetnog ponašanja i poslali bi jasnu poruku svima koji u budućnosti planiraju bilo kakvu vrstu pobune ili napada“, naveo je Rakočević.

Sindikat ZIKS-a reagovao je i na način pisanja medija o napadu na službenike te institucije, apelujući na uredništva da taj događaj “nazovu pravim imenom”.

„U medijima se često umjesto prenošenja prave istinite slike govori kao o 'obračunu dvije suprostavljene grupe', što navodi na to da se službenici sa zatvorenicima obračunavaju“, poručio je Rakočević.

Mora, kako je objasnio, biti jasno da je više desetina zatvorenika napalo i brutalno pretuklo službenike ZIKS-a tokom sprovođenja zakonitih aktivnosti, "pa je očigledno ko je žrtva".

„Ovakav odnos prilikom postavljanja naslova članaka o ovom događaju šteti ugledu svih zaposlenih u ZIKS-u, i ovim putem apelujemo na sva uredništva da stvari nazovu pravim imenom“, poručio je Rakočević.

Podsjetimo, sredinom januara grupa zatvorenika je napala zatvorske policajce, raspoređene u zatvorenom dijelu ZIKS-a. Pet službenika ZIKS-a je povrijđeno u tom incidentu. Iz Sindikata te ustanove potom je saopšteno da su za incident dijelom odgovorni Državno tužilaštvo i nadležni organi, koji, kako su istakli, nijesu adekvatno reagovali na više slučajeva napada na zatvorske policajce i njihovo fizičko povređivanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније