Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2015. 16:33 >> 16:26

RUTOVIĆ S AMBASADORIMA

Stvoreni preduslovi za slobodan rad medija

Crna Gora je stvorila zakonske preduslove za slobodan rad medija, a nadležni organi kontinuirano rade na unapređenju ambijenta za rad novinara, kazao je generalni direktor Direktorata za medije, Željko Rutović.

 

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstvo kulture, primio je danas u zvaničnu posjetu nerezidentne ambasadore Australije, Kanade, Danske i Švajcarske, Džuliju Fini, Filipa Piningtona, Majkla Borg - Hansena i Žan Danijel Ruča.

“Na interesovanje ambasadora za praktične aspekte ostvarivanja slobode izražavanja i rada medija, Rutović ih je, uz prethodnu konstataciju da se sloboda i pluralizam medija ostvaruju multiresorskom institucionalnom aktivnošću, upoznao sa medijskim normativnim okvirom iz nadležnosti Ministarstva kulture, kao i trenutnim aktivnostima na harmonizaciji sa evropskom pravnom tekovinom, shodno obavezama iz pregovaračkih poglavlja koja tretiraju oblast medija”, navodi se u saopštenju.

Rutović je naglasio da su stvoreni zakonski preduslovi za slobodan rad medija, ukazujući pritom na dobar  nivo normativne usklađenosti  nacionalne medijske pravne tekovine sa evropskim pravnim okvirom, što je, kako je istakao, i ocjena iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014.godinu.

“Tom prilikom, Rutović je naveo da je Crna Gora kontinuirano posvećena sistemskoj realizaciji konkretnih mjera i aktivnosti na unapređenju ambijenta za rad novinara, čime se dodatno potvrđuje spremnost za usvajanje evropskih standarda slobodnog društva. Kao rezultatom aktivnosti na unapređenju pluralizma i održivosti medijske scene, ambasadori su upoznati i sa detaljima realizovanog trogodišnjeg nediskriminatornog modela (2011-2013) državne pomoći privatnim elekronskim i štampanim medijima”.

U kontekstu razgovora o  dekriminalizaciji klevete, Rutović je ukazao na potrebu permanentnog snaženja samoregulatornih mehanizama i poštovanja profesionalnih i etičkih standarda od strane medijske zajednice, ističući pritom transparentnu i nediskriminatornu finansijsku pomoć Vlade uspostavljanju sistema samoregulacije u Crnoj Gori.

“Zaključno, uz konstataciju značaja praktičnih aspekata ostvarivanja slobode i pluralizma medija, ambasadori su istakli da je Crna Gora pozitivan primjer u regionu u kontekstu ispunjavanja obaveza iz procesa  evropskih integracija, kojom prilikom su posebno zadovoljstvo iskazali za uložene napore u otvaranju velikog broja pregovaračkih poglavlja, kako su kazali, u kratkom periodu”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније