Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 04. 2015. 18:02 >> 18:41
2

OCIJENJENO NA SASTANKU

Bjelopoljski sudovi ažurni

Osnovni sudovi sa područja Višeg suda u Bijelom Polju, kao i taj sud, u protekloj godini ostvarili su gotovo potpunu ažurnost, efektivnost i više nego zadovoljavajući kvalitet u rješavanju predmeta , saopštio je predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju, Tofil Žujović.

On se sastao sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom, predsjednikom Apelacionog suda Mušikom Dujovićem, predsjednikom Sudskog savjeta Crne Gore Mladenom Vukčevićem i predsjednicima Osnovnih sudova.

Žujović je iznio podatke koje potkrepljuju navedenu tvrdnju. Tako je od ukupno 37642 predmeta kod osnovnih sudova riješeno 30811 ili 81,80 osto. Broj neriješenih predmeta odgovara broju priliva predmeta od 2,9 mjeseci. Zanemarljiv je broj starih predmeta kod svih osnovnih  sudova na  sjeveru Crne Gore, tako  je na dan 31. 12.2014. svega 74 predmeta ostalo neriješeno računajući i predmete iz ranijih godina. Kada je u pitanju trajanje postupka i tu je stanje dosta dobro imajući u vidu da je od 30811 predmeta u svega 928 predemta ili tri posto postupak trajao  preko jedne godine.

„Veoma je mali broj odluka koje nijesu urađene u zakonom propisanom roku, svega 24, kod svih osnovnih sudova na sjeveru. Nije bilo krivičnih predmeta u kojima je došlo do zastarijevanja krivičnog gonjenja. Svega je osam neriješenih predmeta koji se odnose na koruptivna krivična djela. Kvalitet  rešavanja predmeta je takođe zadovoljavajući imajući u vidu da je od ukupnog broja predmeta po žalbama ukinuto 22,5 posto. Kaznena politika je primjerena strukturi i težini krivičnih djela koja su bila predmet optužbe. Od ukupnog broja osuđujućih presuda u 47 posto su izrečene zatvorske i novčane kazne  u 49 odsto uslovne osude a četiri odsto ostale krivične sankcije“, saopštio je Žujović.

Viši sud u Bijelom Polju  takođe je ostvario vrhunske rezultate kazao je predsjednik tog tijela. 

 „Od ukupno 5280 predmeta kojiko ih je bilo u radu riješeno je 5148 ili 97,5 posto. Broj neriješenih predmeta odgovara prilivu predmeta od svega desetak dana. U protekloj godini od 5148 predmeta u svega 11 predmeta postupak je trajao preko jedne godine. Kod ovog suda nema nezavršenih tkz starih predmeta tako je da je iz stare godine ostalo neriješeno svega četiri predmeta računajući i predmete iz 2013,“ saopštio je Žujović.

Za predsjednika Apelacionog suda Mušiku Dujovića ovakvi rezulati ne predstavljaju nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da je Apelacioni sud tokom cijele godine pratio rad Višeg suda u Bijelom Polju, te da su svi pokazatelji išli u prilog afirmaciji tog suda.

Iznošenje podataka o radu sudova je doprinos transparentnosti njihovog rada, kazao je predsjednik Apelacionog suda, Mušika Dujović.

„Mi nemamo šta da krijemo o radu sudova tim prije što je njihov rad ocrtan i izvještaju o radu svakog suda urađen po novoj metodologiji. Time smo napravili značajan iskorak u regionu “, istakao je Dujović.

On je kazao da statistika koja se odnosi na rad Višeg suda u Bijelom Polju i Osnovnih sudova sa područja rada tog suda, navodi na najveće pohvale za rad sudova i sudija. Ta statistika potvrđuje da Viši sud u Bijelom Polju  ima mali broj neriješenih predmeta te da je u njegovom radu prisutna efikasnost, efektivnost te kontinuiranost u unapređenju rada što je za pohvalu, kazao je Dujović.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica konstatovala je potpunu ažurnost, efikasnost i efektivnost, zaključujući da je na teritoriji Bijelog Polja, zaključno sa izvještajima sudova sa područja bjelopoljskog Višeg suda u cjelosti sudska zaštita bila u mjeri visokog kvaliteta dostupna svim građanima, čime je obezbijeđena i pravna sigurnost.

„Vidjeli smo da  rad  i postizanje ovakvih rezultata prate i određene teškoće koje ovakvi sastanci i ovakve kontrole detektuju na osnovu čega kasnije pronalazimo metode za njihovo otklanjanje“, istakla je Medenica.

Predsjednica Vrhovnog suda je upozorila sudska vijeće na opasnosti koje donose nekvalitetni optužni akti koji moraju biti tretirani sa velikim nivom znanja i sudske vještine kako bi došli do pravičnog ishoda.

„Kvalitet Višeg suda i osnovnih sudova za razliku od ranijih godina izuzetan. Nije bilo davno kada smo bili suočeni sa predugim trajanjem postupaka u svim fazama tako da su građani sa područja ovog suda čekali više od dvije godine da se predmet po žalbi uzme u rad. Danas toga nemamo pa vidimo da iz prethodne godine nemao ni jedan predmet po žalbama koji je nezavršen. “

Predsjednici sudova su konstatovali da teškoće u radova sudova pored nekvalitetnih optužnih akata predstavlja i loš rad dostavnih službi.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније