Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 04. 2015. 16:25 >> 21:04

BLOKADA RAČUNA RTCG

Vlada da riješi problem sa RDC-om

Zbog duga Radio-difuznom centru blokiran je račun Radio Televizije Crne Gore, čime je naša kuća dovedena u izuzetno tešku situaciju i onemogućeni su proizvodnja i emitovanje programa. Bio je to povod da Savjet i menadžment održe hitan sastanak i od državnih institucija zatraže rješavanje višegodišnjeg problema, kaže se u zaključcima sjednice Savjeta RTCG.

Povodom pravosnažne i izvršne presude privrednog suda u Podgorici radi naplate potraživanja u iznosu od 152 hiljade 865 eura, kao dijela duga od milion i osamsto hiljada eura, koje RDC potražuje od Radio Televizije Crne Gore, naša kuća je dovedena u tešku situaciju jer je onemogućeno njeno dalje funkcionisanje, odnosno proizvodnja i emitovanje programa.

Ukoliko nadležne državne institucije ne riješe višegodišnji problem obaveze plaćanja usluge prenosa i emitovanja signala programa RTCG, nastao ekspresnom skupštinskom promjenom zakona o javnim radio-difuznim servisima i zakona o budžetu RTCG 2012. godine, a koji su stupili na snagu 1. januara 2013.

RTCG neće biti u mogućnosti da ispunjava svoje zakonske obaveze od javnog interesa.

Naime, Skupština je promijenila zakon o javnim radio-difuznim servisima u dijelu koji se odnosi na prenos i emitovanje programa RTCG putem zemaljskih sistema, a zakonom o budžetu, član 3 regulisan je iznos od 900 hiljada eura na godišnjem nivou, odnosno 75 hiljada eura mjesečno.

Do promjene ovih zakona RTCG je imala samo obavezu plaćanja troškova prenosa i emitovanja programa putem satelitskih sistema (član 19 stav 3 zakona o javnim radio-difuznim servisima - službeni list cg br. 79/08) RTCG od nadležnih institucija ministarstva finansija i drugih traži dodatno pojašnjenje na osnovu kojih parametara je ekspertska grupa, ukoliko je bila formirana, utvrdila iznos obaveze od 900 hiljada eura na godišnjem nivou.

Takođe, skrećemo pažnju Vladi i Skupštini Crne Gore da preispitaju zakonski konstituisanu obavezu iz člana 3 zakona o budžetu za 2013. i 2014. i člana 19 zakona o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore, kako bi smo spriječili gašenje nacionalnog javnog servisa.

Potrebno je da ministarstvo finansija obezbijedi adekvatna finansijska sredstva za pokriće troškova prenosa i emitovanja programa RTCG putem zemaljskih sistema, kako bi se ispunila zakonska obaveza iz člana 19 stav 1 zakona o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore ( sl. List cg br 79/08 i 45 /12 ) u kojem se navodi da se budžetom Crne Gore obezbjeđuju sredstva za plaćanje troškova prenosa i emitovanja programa RTCG putem zemaljskih sistema.

Očekujemo hitno rješavanje problema kako bi se obezbijedili uslovi za normalno funkcionisanje RTCG kao javnog radiodifuznog servisa, navodi se u zaključcima Savjeta RTCG i menadmenta naše kuće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније