Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine ]

13. 04. 2015. 08:30 >> 08:38
37

GOŠOVIĆ PODSJEĆA

Ćirilica istisnuta iz upotrebe

Ćirilično pismo, uprkos tome što Ustav garantuje ravnopravnost s latinicom, istisnuto je iz rada državnih organa, sudova, javnih ustanova i ne smije se dozvoliti da ono nestane iz upotrebe, ocijenio je nezavisni poslanik Neven Gošović.

Navodeći kako je Zakonodavni odbor utvrdio da je Prijedlog zakona o zaštiti ćirilice u skladu sa Ustavom Crne Gore, Gošović je rekao da će rasprave na matičnom Odboru za prosvjetu prijedlog dokumenta biti uvršten u dnevni red prve naredne redovne sjednice crnogorskog parlamenta.

"Ustavom Crne Gore zajemčena je ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma, ali u stvarnom životu ćirilica je istisnuta iz rada državnih organa, sudova, privrednih društava, javnih ustanova, iz naziva firmi, saobraćajnih znakova, naziva naselja", rekao je Gošović.

On smatra da je takva situacija loša s obzirom da je ćirilica dio crnogorskog identiteta, i da su na tom pismu stvarana najvrednija djela u Crnoj Gori.

"I književna i istorijska, i ona je dio našeg identiteta. To je pismo koje je tokom vjekova prisutno u Crnoj Gori i ne smije se dozvoliti da ono nestane iz praktične upotrebe. Zato je neophodno donijeti zakon čija će primjena omogućiti da se ustavno načelo ravnopravnosti ćiriličnog pisma ostvari i u praksi. Ne traži se bilo kakva dominantnost nego ravnopravnost koju Ustav traži", poručio je Gošović.

Istakao je da izumiranju ćiriličnog pisma najviše doprinio savremeni način života i elektronski vidovi komunikacije.

 

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније