Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 04. 2013. 12:55   >>  12:56

PROVJERA

Ljekari da se jave sindikatu

Zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore i drugim zdravstvenim ustanovama koji su primili martovsku platu umanjenu od 50 do 150 eura, mogu da se obrate sindikatu zdravstva kako bi se ispravile eventualne nepravilnosti, kazala je za Portal RTCG Ljiljana Krivokapić.

Pojedinim ljekarima koji imaju više od 40 prekovremenih sati taj rad za mart nije obračunat.

„Podsjećam da su Ministarstvo finansija i Fond zdravstva dali impute izvršnim direktorima i menadžmentu kuće na koji način se može isplatiti više od 40 sati jer je ta satnica određena skodno zakonu. To je za hitna i urgentna stanja ili za neke službe koje rade u zoni zračenja gdje je potreban taj kadar za funkcionisanje službe“, pojašnjava Krivokapić.

Ona objašnjava da postoji procedura po kojoj načelnik službe ili izvršni direktor treba da u pismeno naznače da je određeni doktor, sestra ili ekipa neohodan za određene ugentne intervencije.

„Takav zahtijev se upućuje Ministarstvu finansija koji odobrava prekovremene sate. Ako je na nekom od ovih nivoa ispušteno da se takve osobe prijave ja ih molim da se jave Sinidikatu zdravstva ja ću insistirati na tome da se korekcije urade“, poručila je Krivokapić. 

Ona kaže da je i formirana komisiji na nacionalnom nivou koja treba da prati primjenu Grandskog kolektivnog ugovora.

U novom Granskom kolektivnom ugovoru GKU je predviđeno da radnici čija su radna mjesta prepoznata kao teža i ugroženija, odnosno oni koji rade u zoni zračenja i u psihijatriji, imaju veće zarade od kolega sa istom stručnom spremom.

Medicinarima je obećano povećenje plata iz fonda od 1,5 miliona eura, a Vlada se obavezala i da u naredne tri godine uplati 350.000 eura u fond za stambenu izgradnju radnika u zdravstvu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније