Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 04. 2013. 18:10   >>  18:10 3

FORUM PROGRES

Prva promjena imena transorodne osobe

U Crnoj Gori je danas prvi put transrodna osoba promijenila ime iz ženskog u muško, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Iz Foruma su naveli da je Ministarstvo unutrašnjih poslova , uz uvažavanje propisa, dozvolilo izmjenu ličnog imena trans muškarcu koji je rođen kao žena.

“Iskustvo stvarnog života u željenom rodu i izmjena ličnog imena predstavljaju važne faze procesa rodne konfirmacije. Ta osoba odlučno čeka nastavak procesa, hormonsku terapiju i hirušku operaciju”, navodi se u saopštenju.

Iz Progresa su ocijenili da je izmjenom imena uspješno testiran Zakon o ličnom imenu, i da to predstavlja podsticaj transrodnim osobama.

“Administrativno ne postoje bilo kakve barijere u pogledu slobodnog izbora imena”, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Progresa, kako su naveli, u poslednje tri godine dvoje crnogorskih državljana uspješno je okončalo administrativne procedure u vezi sa određivanjem novog matičnog broja i izdavanjem ličnih dokumenata po izvršenoj promjeni pola.

“Svi su zadovoljni odnosom crnogorskih vlasti i ukupnim tretmanom u MUP-u, i ističu da je postupak bio efikasan i krajnje blagovremen uz punu potvrdu ljudskog dostojanstva”, navodi se u saopštenju.

Iz Progresu su kazali da je transrodna zajednica danas inicirala usvajanje, po hitnom postupku, izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti, kako bi se građanima koji to žele omogućilo da ne izraze i ne definišu svoj pol odnosno rodni identitet.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније