Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 03. 2015. 11:42   >>  11:36

NASLJEĐE RATOVA

Balkan "pliva" u oružju iz 90-ih

U zemljama Balkana milioni komada ilegalnog oružja se još uvijek nalaze u rukama građana. U pitanju je najčešće zaostavština iz ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, a vlade zemalja bivše SFRJ pokušavaju da, pomoću akcia legalizacije oružja, riješe taj problem.

U Crnoj Gori registrovano oko 87 hiljada komada oružja

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori je registrovano oko 87 hiljada komada oružja. Kako je kazao Abid Crnovršanin, generalni direktor Direktorata za upravne unutrašnje poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, broj ilegalnog oružja je nepoznanica, piše agencija Anadolija.

"U Crnoj Gori ima oko 87 hiljada komada registrovanog oružja. Kada je u pitanju broj ilegalnog oružja, taj podatak nemamo i svaka procjena je nezahvalna", kazao je Crnovršanin.

U novembru 2014., MUP Crne Gore, UNDP, OEBS i Centar za demokratsku tranziciju pokrenuli su kampanju "Poštuj život, vrati oružje" kako bi informisali građane o štetnim posljedicama nelegalnog držanja oružja.

Zakon o oružju, koji je na snagu stupio 19. marta ove godine, predviđa da vlasnici ilegalnog oružja mogu oružje predati policiji, bez trajnih posjedica. To znači da se ilegalno oružje može predati kada to vlasnik odluči.

"Ovo se odnosi na građane koji odluče da dobrovoljno predaju oružje. Svi oni koji to ne urade, a policija tokom svojih aktivnosti pronađe ilegalno oružje, čine krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina", poručio je Crnovršanin.

Svaki peti Bosanac naoružan

Bosna i Hercegovina je, poput ostalih zemalja Balkana, opterećena problemom ilegalnog oružja. U posjedu građana, prema nezvaničnim podacima, nalazi se blizu 750.000 komada ilegalnog oružja koje predstavlja stalnu prijetnju bezbjednosti. Prema tome svaki peti građanin BiH drži ilegalno oružje. 

Prema podacima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) iz 2010., u BiH oko 495.000 domaćinstava nelegalno posjeduje oružje. Iz UNDP-a navode kako je taj broj vjerovatno i veći s obzirom na to da jedno domaćinstvo može posjedovati jedan ili više komada vatrenog oružja, piše agencija Anadolija.

Oružje u Hrvatskoj - zaostavština rata

U Hrvatskoj su, osim legalnog oružja koje služi za lov, sport i samoodbranu, na terenu još uvijek veće količine različitog vatrenog oružja i eksplozivnih naprava zaostalih iz rata. Od 2007. pokrenuta je akcija u sklopu koje je građanima omogućeno da oružje predaju policiji bez sankcija.

Građani Hrvatske na kraju 2014. , prema MUP-ovoj evidenciji, posjedovali su oko 280.000 komada vatrenog oružja. Riječ je najčešće o lovačkom oružju, oružju za sportske namjene i oružju za samoobranu.

"Pored oružja kojeg građani posjeduju legalno, a imajući u vidu Domovinski rat i ostala zbivanja, pretpostavljamo da je veća količina oružja u nezakonitom posjedu, odnosno oružje koje je zaostalo iz sukoba 90-ih",  kazao je policijski službenik iz Službe prevencije Uprave policije Hrvatske Ivo Jakić.

Akcija legalizacije oružja u Srbiji

Od početka akcije legalizacije oružja koje posjeduju građani od 4. do 26. marta ove godine u Srbiji je predato 619 komada oružja, među kojima čak i jedna "zolja", 137 bombi i minsko eksplozivnih sredstava, a podnešeno je i 385 zahtjeva za registraciju oružja.

"Posebno vam skrećemo pažnju na podatak o količini sakupljene municije. Taj podatak ukazuje da je za samo 22 dana, predato 15.879 komada što je značajno više nego tokom cele akcije legalizacije 2007., kada je prikupljeno 11.566 komada municije", naglasila je načelnik Uprave za upravne poslove u sedištu Ministarstva, general policije Zorica Lončar Kasalica.

Procjene su da se broj komada ilegalnog naoružanja kreće i do 900 hiljada. Posljednji postupak legalizacije oružja u Srbiji sproveden je 2007. kad je predato oko osam i po hiljada raznog vrsta oružja. Građani Srbije u legalnom posjedu imaju oko 1,2 miliona komada oružja – lovačkih pušaka, karabina, pištolja, revolvera i raznog sportskog oružja.

Za Kosovo nema podataka

Portparol Policije Kosova, Baki Kelani je u izjavi za AA kazao da policija nema podatke o broju neregistrovanih komada oružja na Kosovu, ali da kontinuirano radi na borbi protiv te negativne pojave s ciljem stvaranja stabilne bezbjednosti za sve građane Kosova.

Vjeruje se da i dalje veliki broj građana na Kosovu posjeduje ilegalno oružje, koje je ostalo od rata 1999.,a prema nekim procjenama, na Kosovu se oko 80 posto oružja posjeduje bez dozvole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније