Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 03. 2015. 20:47 >> 00:30
3

IZOLOVANI SLUČAJEVI

Bar: Međuvjerski sklad se neće poremetiti

Nedavni incidenti, poput skrnavljenja vjerskih objekata, izolovani su slučajevi i neće poremetiti vjekovni međuvjerski i međuetnički sklad, koji krasi Crnu Goru, poručuju sagovornici Dnevnika TVCG.

"Svaki atak na bilo koju bogomolju je atak na Boga, a Bog je ljubav. Svejedno je kako se Bogu moliš i koju vjeru poštuješ, važno je da voliš ljude i da u svemu imaš mjeru", kazao je pjesnik Rajko Joličić.

Incident kada je, za sada, nepoznata osoba uništila dio imovine knjižare Islamske zajednice u Baru neće poremetiti međuvjesrki sklad, kažu u gradu pod Rumijom, gdje, zajedno, srećno žive tri religije.

"Ima ljudi koji će to, naravno, iskoristiti za neke svioje ciljeve, za nešto zlonamjerno, što nikako ne bi valjalo, jer mi, kao institucija, nikad ne širomo poruke koje bi ugrozile međuljudski i međuvjerski odnos", istakao je imam Džemata Bar, Edin Peković.

"U jednoj ovakvoj sredni, gdje ima mnogo mješovitih brakova i međusobnoh kumstava, vjera nije ta koja razdvaja nego spaja", poručio je predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić.

"Važno je da država reaguje bučnije upravo u senzitivnim sredinama", rekao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić.

Opštinsko tužilaštvo okarakterisalo je djelo u Baru kao ono u kojem nema elemenata krivičnog djela, po kojem se preduzma krivično gonjenje po službenoj dužnosti. Policija i pored toga preduzima sve mjere da se počinioci otkriju i kazne.

"U dogovoru sa tužilaštvom, službenici CB Bar preduzimaju dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti", poručio načelnik CB Bar, Miloš Radulović.

Dok nadležni istražuju rade svoj posao, u vladinom resoru osuđuju incidente skrnavljenja vjerskih objekata, ali ih smatraju izovolovanim slučajevima.

"U 21. vijeku ovakvi slučajevi ne mogu da budu povod za narušavanje nečeg što je istorijsko i nečeg što je najveća vrijednost Crne Gore kao građanske države", poručio je ministar za ljudska i manjisnka prava Suad Numanović.

"Crna Gora je prepoznata kao zemlja u kojoj vlada međuvjerski i međunacionlni sklad", kazao je ombusman Šućko Baković.

I građani su iznenađeni vandalskim činom u Baru, ali i onom nedavnom u Bijelom Polju. Mjesta za brigu, kako kažu, nema, jer, ne tako davno, 90-ih fodina Crna Gora je znala da čuva sve koji su tražili utočište.

"Malena zemlja velikog srca, koja je prmila više izbjeglica nego ijedna zemlja na svijetu te veličine", naglasio je Rajko Joličić.

"Sloboda vjeroispovijesti je pravo svakog pohjedinica", podsjeća ministar Numanović.

"Mi imao tako krasno nasljeđe, koje su ostavili naši preci. Na nama je da ga čuvamno", poručio je Baković.

Crna Gora je i u ona nesrećna vremena za region bila srećnija zemlja od drugih, jer smo čuvali međuvjerski sklad, jer smo drugačiji i poštujemo različitosti. To je lijepa slika koju smo slali u svijet i slaćemo je i ubuduće.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније