Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 03. 2015. 16:09 >> 16:03

ZZCG OPREDIJELIO

Za zapošljavanje OSI 159.000 eura

U Bijelom Polju su danas prezentovani projekti kojim će se kroz profesionalnu rehabilitaciju stvoriti povoljniji ambijent za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Za realizaciju takava četiri projekta Zavod za zapošljavanje Crne Gore opredijelio je blizu 159.000 eura.

 

Riječ je o projektima „Zaštitna radionica - Zlatne ruke",Udruženja paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac, „Odvažnije do posla" PU OOO „Durmitor", „Isti, različiti, ravnopravni" Srednje elektro ekonomske škole i projekat „ Socijalna i radna integracija osoba sa invaliditetom", koji će realizovati PaMark iz Podgorice.

Učesnike prezentacije pozdravio je potpredsjednik Opštine Tufik Bijadžić, koji je istakao da su problemi koji optetećuju osobe sa invaliditetom uvijek  bili u žiži interesovanja lokalne uprave.

“Dosadašnja  posvećenost Opštine rješavanju pitanja koja muče osobe sa invaliditetom ne umanjuje namjere lokalne uprave  da nastavi sa pomaganjem projekata koji su od značaja za tu društvenu grupu”, kazao je Bojadžić.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore , kroz javni poziv iz novembra protekle godine, od sredstava Fonda za profesinonalnu rehabilitaciju opredijelio je milion eura za realizaciju programa profesinalne rehabilitacije i programa aktivne politike zapošljavanja i zapošlavanja lica sa invaliditetom, saopštila je predstavnica Biroa rada Bijelo Polje Slađana Nedović.

Ona je  izrazila je očekivanja da će se realizacijom ovih projekata stvoriti povoljniji ambijent za osobe sa invaliditetom u Bijelom Polju koji će im omogućiti i neke druge sadržaje.

 "Biro rada Bijelo Polje pružaće pomoć osobama sa invaliditetom i kroz Program javnih radova od kojih su neki u toku i oni su usmjereni na omladinu i djecu sa smetnjama u razvoju. Tokom sljedeće nedjelje otpočeće još dva javna rada kojim  će biti obuhvaćeno još 17 osoba sa invaliditetom i dva teže zapošljiva lica", najavila je Nedović.

 

U ime privatne ustanove za profesionalnu rehabilitaciju, PaMark, iz  Podgorice Nataša Pavličić najavila je uspostavljanje Centra za profesionalnu rehabilitaciju u Bijelom Polju koji će sadržati sve  prostorne  i kadrovske kapacitete, kako bi  se mogle  realizovati mjere i aktivnosti profesionalne reahbilitacije.

Kancelarija za OSI Opštine Bijelo Polje, je predstavila projekat “Odvažnije do posla”  te njegove očekivane rezultate.

Kroz pomenuti projekat čiji je nosilac PU “Durmitor” će se osnažiti 15 osoba sa invaliditetom u traženju posla, od kojih će njih pet proći obuku za zanimanja kuvar, dok će drugih pet proći obuku za zanimanja pomoćni kuvar čime će ojačati sopstvene kapacitete, kazala je Nada Ćetković ispred Kancelarije za OSI Opštine Bijelo Polje.

Kroz projekat „Zaštitna radionica - Zlatne ruke" koji će u narednih devet mjeseci realizovati Udruženje paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac u partnerstvu sa PaMark-om i Udruženjem mladih volontera"Iskra" biće obezbijeđen prostor za rad, edukaciju, sticanje znanja i vještine šivenja i krojenja deset kategorisanih lica sa invaliditetom.

 „Ovladavanje inovativnim tehnikama i metodama za uključivanje na tržište rada uticaće na podizanje svijesti o mogućnostima OSI", istakao je koordinator projekta Marko Stojanović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније