Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

26. 03. 2015. 13:55   >>  13:48

KOD MALOLJETNIKA

Najveći problem, kocka, alkohol i nasilje

Maloljetnici u Crnoj Gori prošle godine, izvršili su 288 krivičnih djela što je za 35,2 odsto manje u odnosu na 2013. godinu, saopštili su iz Uprave policije (UP), navodeći da su veliki problem alkohol, kocka, visokotehnološki kriminal i vršnjačko nasilje.

 

Šef odeljenja za maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici, Slavko Milić, kazao je, na konferenciji „Maloljetnik, Nasilnik i Delikvent“, da je maloljetnička delikvencija odraz nemoći društva i da postaje sve savremenija i okrutnija.

Milić je kazao da je prošle godine 278 maloljetnih osoba izvršilo 288 krivičnih djela.

"U odnosu na 2013. godinu, kada je evidentirano izvršenje 444 krivična djela od 362 maloljetna lica, u prethodnoj godini zabilježen je pad od 35, 2 odsto krivičnih djela maloljetnika.”, kazao je Milić.

On je ukazao da kod maloljetnika postoje alternativne mjere, opomena odnosno posredovanje kao oblik medijacije koje ne ulaze u krivični proces, tako da statistika kako je dodao, često zna da bude varljiva.

Milić je rekao da maloljetnici vrše sve oblike kriminaliteta.

Prema statističkim podacima, kako je objasnio Milić, 36 djece do 14 godina počinilo je neko krivično djelo, od 14 do 16 godina registrovano je 69 izvršilaca krivičnih djela, a od 16 do 18 godina 173 izvršilaca krivičnih djela.

“Nemamo podatke koliki je broj mladih punoljetnih osoba, starosti od 18 do 21 godine, koji su izvršili krivično djelo”, objasnio je Milić.

Kako je naveo, maloljetnici su, prema statitističkim podacima, izvršili 42 krivična djela protiv života i tijela, a protiv sloboda i prava čovjeka i građanina izvršili su 12 krivičnih djela.

On je dodao da je protiv polnih sloboda izvršeno jedno krivično djelo, a protiv imovine 187 djela.

Kako je naveo Milić, broj žrtava krivičnih djela je 237.

Prema njegovim riječima, kod maloljetnika postoji i veliki problem sa alkoholom i kockom i “postavlja se pitanje da li je riječ o igri ili devijantnom ponašanju.”

“To predstavlja veliki problem društva koji je gotov identičan sa upotrebom psihoaktivnih supstanci i skoro se na jednako tešak način liječi ”, ocijenio je Milić.

Prema njegovim riječima, visokotehnološki kriminal takođe predstavlja “veoma veliki problem”.

“Veliki napredak tehnologije, pored niza povoljnosti koje ima, donio je i ekspanziju visokotehnološkog kriminala i predstavlja polaznu osnovu za ugovaranje tuča i drugih krivičnih djela putem društvenih mreža”, rekao je Milić.

Kako je objasnio, moraju se edukovati roditelji koji, kako on smatra, nemaju dovoljno znanja o naprednoj tehnologiji.

Milić je kazao da je problem i vršnjačko nasilje gdje se razlikuju nasilje kod dječaka i djevojčica.

Kako je objasnio, riječ je o primjenjivanju psihičkog i fizičkog nasilja.

“Nedovoljan je stepen angažovanosti pedagoškog kadra čemu treba da se posveti više pažnja, a dešava da se određeni sukobi riješavaju na nivou škole i ne dolazi do uključivanja drugih organa”, poručio je Milić.

Predstavnik Centra za djecu i mlade „Ljubović“, Novo Vukićević, kazao je da problem maloljetničke delikvencije ima tendenciju stalnog porasta.

„Ova tema predstavlja gorući problem u našem društvu kao i društvu u regionu, jer problem maloljetničke delikvencije koji se javlja u poslednje vrijeme sa tendencijom stalnog porasta treba da zabrine društvo i uputi na preventivne akcije kako bi se smanjilo“, kazao je Vukićević.

On je ocijenio da je porodica kao osnovna ćelija društva ugrožena. „Preko 90 odsto djece koja su prošla kroz instituciju bila su djeca sa porodičnim problemima“, objasnio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније