Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2015. 15:14 >> 15:09
2

SEMINAR U PODGORICI

Članstvo u EU donosi benefite poljoprivrednicima

Veća podrška, stabilnije tržište, modernizacija ruralnih područja, sprečavanje migracija seoskog stanovništva, dostupnost autentičnih proizvoda i njihova prepoznatljivost neki su od benefita koje će crnogorski poljoprivrednici imati od članstva Crne Gore u EU, ocijenjeno je na seminaru u Podgorici.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da su učesnici dvodnevnog seminara o usklađivanju politike u oblasti poljoprivrede sa pravilima EU, ocijenili da su pregovori u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja kompleksni i vrlo zahtjevni, ali da poljoprivredni proizvođači dobijaju brojne prednosti članstvom u EU.

Generalni direktori direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u Ministarstvu, Danijela Stolica i Darko Konjević, predstavili su načine na koje će se politika i podrška u tim oblastima usklađivati sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU (ZPP).

„Nacionalna politika u oblasti poljoprivrede usklađivaće se sa ZPP postepenim uvođenjem mjera i aktivnosti u skladu sa evropskim pravilima, kao i postepenim isključivanjem onih mjera podrške i aktivnosti koje nijesu u skladu sa EU politikom“, kazala je Stolica na seminaru koji je organizovao Evropski pokret u Crnoj Gori.

Ona je dodala da će se postepeno, u skladu sa kratkoročnim i srednjeročnim potrebama Crne Gore, uvoditi i zahtjevi EU koji se odnose na tržišta, kvalitet i organske proizvode, zdravstvene i higijenske standarde, zaštitu životne sredine i ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Stolica, koja je i pregovarač Crne Gore za sva tri poglavlja koja se odnose na oblasti poljoprivrede, navela je da će se i institucionalni kapaciteti razvijati istovremeno sa uvođenjem novih regulatornih zahtjeva, kako bi se obezbijedilo puno sprovođenje i usaglašavanje za zakonskim propisima koji su na snazi.

Ona smatra da će značajno biti i uvođenje Integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema (IACS) i Identifikacionog sistema zemljišnih parcela (LPIS) kao i donošenje Zakona o uređenju tržišta poljoprivredih proizvoda planiranog za narednu godinu.

Konjević je učesnike seminara upoznao sa procesom prilagođavanja mjera ruralnog razvoja sa ZPP, kao i mjerama u okviru poziva IPARD like i budućeg IPARD programa.

„Podrška ruralnom razvoju u narednom periodu razdvojiće se na mjere koje će se sprovoditi kroz IPARD program, čija implementacija se očekuje od naredne godine, kao i one koje će ostati za finansiranje kroz agrobudžet“, rekao je Konjević.

On je učesnicima seminara predstavio mjere iz nacrta IPARD programa Crne Gore, ocijenivši da su projekti MIDAS i IPARD like dobra priprema poljoprivrednim proizvođačima za uspješnu implementaciju budućih mjera IPARD-a.

Predstavnici Ministarstva su saopštili i da Crna Gora politiku razvoja poljoprivrede orijentiše na proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda, jer će to s obzirom na veličinu zemlje i obim proizvodnje, omogućiti stvaranje dodatne vrijednosti i većih prihoda poljoprivrednih proizvođača.

Proizvođači su tokom seminara upoznati i sa procesom prilagođavanja EU standardima u oblasti poljoprivrede i koracima koji se preduzimaju na putu od otvaranja do zatvaranja pregovaračkog procesa za poglavlje 11 –Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Vođa radne grupe za pregovore Hrvatske sa EU u poglavlju 11, Miroslav Božić, naveo je da su se u toj zemlji mijenjale mjere podrške u pretpristupnom periodu.

On je ocijenio je da je od zemalja koje imaju status kandidata na zapadnom Balkanu, Crna Gora trenutno najnaprednija u procesu evropskih integracija u oblasti poljoprivrede.

Božić je poljoprivrednicima u Crnoj Gori savjetovao da nastave aktivnije da rade na udruživanju, kao bitnom preduslovu za dostizanje konkuretnosti, u skladu sa politikama EU.

Seminar je organizovan u okviru projekta pod nazivom Prema EU i u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji. Seminaru su prisustvovali i predstavnici ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i vanjskih poslova i evropskih integracija, Delegacije EU u Crnoj Gori, savjetodavnih službi, opštinskih organa i nevladinih organizacija.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније