Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 03. 2015. 18:25   >>  18:19 1

DOPRINOS IZVOZU

Otvoren Salon vina u Podgorici

Internacionalni salon vina Monte vino, koji je danas otvoren u Atlas Capital centru u Podgorici, trebalo bi da doprinese povećanju izvoza tog pića i kvalitetnijem predstavljanju crnogorskih proizvođača, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

„Manifestacija je dobra prilika da svi naučimo malo više o kulturi vina, kvalitetima i standardima proizvodnje, ali i rastućoj konkurenciji, sa kojom ćemo, nadam se, uspjeti da se izborimo upravo kvalitetom. Ovo je prilika da domaći proizvođači ubijede potrošače da raspolažu nečim što nema niko drugi i da pokušamo da još više povećamo izvoz i zajednički nastupamo na trećim tržištima“, kazao je Ivanović na otvaranju salona.

On je naveo da u Crnoj Gori ima 80 registrovanih proizvođača vina, 44 vinarije, dok su površine pod grožđem dostigle 4,5 hiljade hektara.

„Izvoz dostiže 16,5 miliona eura ili blizu sedam miliona litara vina godišnje. Vino čini petinu ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda, što govori koliko je za Crnu Goru, kao malu državu važna proizvodnja vina“, rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede, od prošlogodišnjeg salona vina, pripremilo Predlog zakona o vinu, koji je usvojila Vlada. Taj zakonski dokument bi trebalo, kako je objasnio, da pomogne uzgajivačima grožđa i proizvođačima vina i da zaštiti autohtone sorte grožđa iz Crne Gore.

„Zato će prednost imati oni koji hoće da sade grožđe, a ne oni koji hoće da ga uvoze, od njega prave vino i prodaju ga pod oznakom crnogorsko. Tako nešto će sve manje biti dozvoljeno u Crnoj Gori“, poručio je Ivanović.

On je dodao da je preko 216 hiljada eura investirano u vinogradarstvo, kroz MIDAS pozive ili direktnu podršku Agrobudžeta, a zajedno sa Nacionalnim udruženjem somelijera Crne Gore, koje je organizator Monte vina, nabavljen je softver koji će registrovanim vinarima omogućiti vođenje evidencije zaliha i produkcije vina.

Predsjednik Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara, Rade Rajković, kazao je da bi softver trebalo da doprinese proizvodnji vina po standardima savremenih tržišta.

Tokom manifestacije, koja traje dva dana, biće predstavljena vina iz više od 80 vinarskih kuća, dok će posjetioci moći da degustiraju neka od 400 različitih vrsta vina. Na manifestaciji, pored crnogorskih vinara, učestvuju i vinarije iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Italije.

Iz Nacionalnog udruženja somelijera, koje je organizator manifestacije, kazali su da je salon Monte vino, nakon pet godina organizovanja, postao najznačajnija vinska manifestacija u Crnoj Gori.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније