Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 03. 2015. 10:52   >>  10:46

OMBUDSMAN POZIVA

Stop nasilju nad ženama

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pozvao je sve institucije i organizacije u Crnoj Gori da se aktivno uključe u sprečavanje nasilja nad ženama.

 

U saopštenju ombudsmana, povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, navodi se da se Dan žena uobičajeno proslavlja kao dan posebne pažnje i naklonosti prema osobama ženskog pola.

"Međutim, zaboravlja se da je ovaj dan simbol osvajanja slobode i postizanja ekonomskih, političkih i društvenih ciljeva žena u zajednici i na globalnom planu. Iako već dostignuti ciljevi predstavljaju nesumnjiv civilizacijski napredak, ipak društvo još uvijek nije u dovoljnoj mjeri spremno da shvati i prihvati ravnopravnost žena kao prirodno pravo i društvenu potrebu", smatra ombudsman.

Stoga navode kako se u ovakvim prilikama podsjećamo istorijskih koraka na putu ostvarivanja prava žena.

"Od vremena kada je žena prepoznata samo kao bitan faktor očuvanja tradicionalnih vrijednosti porodične zajednice i odgoja potomstva, danas se od žene traži da se, osim neformalnog rada kakav jeste onaj unutar porodične zajednice, na isti način angažuje u očuvanju životnog standarda i ekonomske održivosti porodice kroz radni angažman na poslu. Pri svemu tome, još uvijek je izložena brojnim stereotipima i predrasudama koje je suštinski sprečavaju da dostigne kvalitativnu i kvantitativnu ravnopravnost u društvu. Isto tako, dovode je u podređeni položaj kod političkog angažovanja, rukovođenja upravljačkim procesima,participaciji u organima izvršne vlasti i u mnogim drugim oblastima", piše u saopštenju ombudsmana.

Konstatuje se da su, nažalost, žene i danas izložene nasilju u porodicii.

"Poniženjima koja protivrječe prirodi svakog ljudskog bića. Zaštitnik posebno ukazuje na težak položaj žena iz marginalizovanih društvenih grupa. Ovom prilikom Zaštitnik pozova sve institucije i organizacije, pojedinke i pojedince, da se aktivno uključe u sprečavanje nasilja nad ženama. To je, ne samo grubo kršenje ljudskih prava, već i ogroman društveni i ekonomski problem, koji otežava ženama da u punoj mjeri doprinesu razvoju društva,miru i bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније