Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2015. 12:25 >> 12:19
2

PRIJEDLOG ZAKONA

Naknade za žene koje rode troje ili više djece

Zaposlene žene koje rode troje i više djece i roditelji njegovatelji djece sa posebnim potrebama imale bi pravo na materijalne naknade na osnovu dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje je predložio poslanik Aleksandar Damjanović.

Dopune Zakona nalaze se u skupštinskoj proceduri.

Zaposlena žena koja rodi troje ili više djece, kako je predloženo, imala bi pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

"Ovo pravo ima zaposlena žena koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno zaposlena žena koja rodi četvori ili više djece i ima najmanje 15 godina radnog staža", kaže se u obrazloženju Damjanovića.

Precizira se da se ovo pravo ne može koristiti za vrijeme radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korišćenja prava na penziju.

"Za vrijeme korišćenja naknade korisnici imaju pravo na zdravstveno osguranje", kaže se u predloženim dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Damjanović je predložio i uvođenje novog materijalnog davanja-naknade roditelju, njegovatelju lica koje je korisnik lične invalidnine.

To pravo, kako navodi, imao bi jedan od roditelja koji nije u radnom odnosu i nije ostvario pravo na penziju, a mjesečna naknada bi iznosila 193 EUR.

"Izuzetno, roditelju koji njeguje i brine o dvoje ili više djece sa smetnjama u razvoju od kojih je najmanje jedno lice korisnik lične invalidnine ili tuđe njege i pomoći drugog lica, nezavisno od radnog statusa roditelja, pripada naknada od 193 eura, za svako lice pojedinačno", kaže se u zakonskom obrazloženju.

To pravo prestaje njegovatelju zaposlenjem ili ostvarenjem prava na penziju ili trajnim smještajem lica – korisnika lične invalidnine u javnu ustanovu.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније