Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2013. 14:08   >>  15:18 4

OCJENA IZBORA

CDT: Trebalo je da DIK bude brži

Politički analitičar Srđan Vukadinović vjeruje da je kandidat DPS-a Filip Vujanović pobjednik jučerašnjih izbora. Direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica je u izjavi, za Radio Crne Gore, ocijenio da je sinoćnje ponašanje političkih aktera u izbornoj trci bilo nedolično. Za takvu situaciju, po njegovom mišljenju, najodgovornija je Državna izborna komisija.

 

Sinoćnje  proglašenje  pobjede  oba predsjednička kandidata, pokazuje da Crna Gora još nije demokratski sazrela, smatra  Vukadinović. Politički subjekti u našoj državi, kako kaže Vukadinović, još uvijek nijesu spremni da priznaju poraz.

To ga, kako navodi, podsjeća na senario kada su u predsjedničkoj trci bili Milo Đukanović i Momir Bulatović.

„Neki hoće dekonstrukciju društva. Vjerovatno je i veliki dio onih koji su kao i prije petnaestak godina, kada je bila slična razlika između Mila i Momira, pokušali da ruše i fizički institucije sistema“, ocijenio je Vukadinović.

Situacija  je prema njegovim riječima jasna, a kako veli, relaksiraće se objavom konačkih rezultata od strane Državne izborne komisije.

„Mada je pitanje i tada da li će oni koji imaju unaprijed smišljen koncept nepriznavanja izbora prihvatiti realnost“, naglasio je Vukadinović.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica je ocijenio da je sinoćnje ponašanje političkih aktera u izbornoj trci bilo nedolično. 

Prema njegovom mišljenju, najodgovornija je Državna izborna komisija koja je, kako ocjenjuje, zakazala.

„Veoma je važno da DIK-a nije odigrala ulogu onako kako se očekivalo i kako je trebala da uradi, kao jedina nadležna da kaže ko je pobjednik ili da kaže kada ćemo saznati rezultate. Oni su se jednostavno povukli i nijesu poslali nikakvu poruku građanima“, prokomentarisao je Koprivica.

Državna izborna komisija, smatra Koprivica, najskorije mora da izborni proces učini veoma transparentnim.

„Oni moraju hitno da objasne izborni proces prebrojavanja glasova, da kažu građanima da će se glasovi ako treba prebrojavati i deset puta“, kategoričan je direktor CDT-a.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније