Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2013. 13:55 >> 15:19

SVEČANOST

Medenica:Znanje da odgovori izazovima

Crna Gora treba da ima pouzdano, nepristrasno i samostalno sudstvo i pravosuđe, zašto je potrebno znanje koje će odgovoriti izazovima, ocijenila je predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je, na svečanosti povodom uručenja sertifikata polaznicima koji su završili Program edukacije u Centru za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, kazala da je zadatak Vrhovnog suda da jača kapacitete Centra.

„Tako će Centar postati samostalna institucija koja će pružiti sve ono što zahtijeva Evropska unija “, kazala je Medenica.


Izvršni direktor Centra Maja Milošević, kazala je da se za Program prijavilo 49 kandidata, od kojih su na prijemni ispit izašli 32, a 21 je primljeno i danas dobilo sertifikat.

„Inicijalna edukacija se od 2007. godine organizuje u Crnoj Gori. Ona se preko Centra organizuje za stručne saradnike u pravosudnim organima i za diplomirane pravnike koji ispunjavaju uslove za rad u državnim organima i položili su pravosudni ispit“, navela je Milošević.

Prema njenim riječima, cilj Programa je da kandidate pripreme za pravosudne funkcije.

Ona je objasnila da polaznici od eksperata iz pravosuđa i renomiranih predavača, unapređuju znanje iz oblasti krivične i građanske materije, prava EU, Evropskog suda pravde, Evropske konvencije o ljudskim pravima, i prakse Evropskog suda za ljudska prava i sudskim vještinama.

„Centar za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije je jedina institucija koja se time bavi u Crnoj Gori, a Program se finasira iz budžeta Vrhovnog suda i podrškom međunarodnih partnera“, rekla je Milošević.

Ona je navela da je Program do sada pohađalo 105 polaznika od kojih su 51 nosioci pravosudne funkcije.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније